image_pdfimage_print

El Voluntariat per la llengua (VxL) celebra el Dia Internacional del Voluntariat, el 5 de desembre, agraint públicament la implicació dels voluntaris en aquest programa. A través de vídeos vivencials, tres testimonis reals mostren els beneficis de participar com a voluntaris en el VxL i l’enriquiment personal que extreuen de les trobades amb els seus aprenents lingüístics.

Amb la idea central que practicar el català amb una parella lingüística és “més del que t’imagines”, l’Albert, la Neus i la Belén , que són també protagonistes dels espots de la campanya “Quan parles fas màgia”, expliquen les seves vivències com a voluntaris del programa. Els vídeos destaquen alguns dels valors que comparteixen els voluntaris lingüístics: conèixer, aprendre, millorar, gaudir, donar, rebre, entre d’altres. Els tres vídeos es difondran a través de les xarxes socials del VxL, del CPNL i de la Secretaria de Política Lingüística, amb les etiquetes #QuanParlesFasMàgia i #DIV2021.

Paral·lelament, l’exposició itinerant “Quan parles fas màgia” va seguint el seu recorregut pels municipis de Catalunya. El VxL i el CPNL se sumen, així, al reconeixement a totes les persones que dediquen una part del seu temps a favor de la societat, d’entre elles els voluntaris lingüístics que ajuden a parlar més i millor el català.

Publicitat
Publicitat

Activitats per commemorar el Dia del Voluntariat
El VxL serà present enguany en algunes de les activitats que entitats i organismes organitzen amb motiu del Dia del Voluntariat arreu del país.

A Sabadell, el Centre de Normalització Lingüística ha participat activament en l’elaboració del vídeo protagonitzat per entitats de voluntariat de la ciutat, amb la interpretació conjunta de la cançó “Junts som un sol cor”, que es difon per les xarxes amb l’etiqueta #ElCordelVoluntariat. La finalitat d’aquest vídeo és reconèixer i fer visible la tasca que fan de manera altruista, solidària i generosa les persones voluntàries de la ciutat, a favor de qui més ho necessita i de la societat en general.

També en el marc d’aquesta commemoració, el CNL de Sabadell difon l’exposició “Quan parles fas màgia” i participa en una taula rodona sobre el voluntariat i en la festa del Voluntariat, que porta per títol “La Màgia del Voluntariat”, amb un espectacle a càrrec del mag Carles Reiet, que relaciona la màgia amb els valors del voluntariat de la mateixa manera que ho fa el VxL amb la seva campanya.

El Dia Internacional del Voluntariat és també una bona ocasió per fer presentacions del programa de VxL, com la de Santa Perpètua de Mogoda, del CNL de Sabadell, que té lloc dijous 2 de desembre.

Vilanova i la Geltrú, del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, commemora la diada amb la representació Cercant parella del grup de teatre del Voluntariat per al llengua. Aquest grup de teatre es va crear fa tres anys a partir del taller de teatre que condueix la voluntària Isabel Valdivieso. L’estrena tindrà lloc dijous 2 de desembre.

Per la seva banda, el CNL de Tarragona participa en l’acte del Dia del Voluntariat organitzat per la Federació Catalana de Voluntariat Social, on dos participants del VxL explicaran la seva experiència com a voluntaris. El CNL del Maresme formarà part de la Festa del Voluntariat que organitza l’Ajuntament de Mataró. El CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura participa en la celebració de la diada que tindrà lloc al municipi el 10 de desembre. I Montornès del Vallès, del CNL del Vallès Oriental, s’afegeix al reconeixement dels voluntaris amb l’acte que tindrà lloc el 18 de desembre a la ciutat.

Amb aquests actes de celebració que el VxL desplega per tots els centres de normalització lingüística del país, es reforça la idea que el Voluntariat per la llengua és molt més que practicar conversa en català. La dimensió social, emocional i relacional que suposa fa que participar com a voluntari en el VxL esdevingui una experiència enriquidora i molt recomanable.

El programa Voluntariat per la llengua
El programa de Voluntariat per la llengua, que és de la Secretaria de Política Lingüística i està gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, consisteix a practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una persona aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

Aquest programa ha superat les 150.000 parelles des que es va iniciar el 2003.

Consorci per a la Normalització Lingüística
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, està format actualment per 137 administracions públiques i disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística i més de 140 punts de servei. El CPNL està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Secretaria de Política Lingüística.

L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. El treball en xarxa i el compromís dels diferents ens que en formen part, i de les institucions que hi col·laboren, fan del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.