Llibertat presos polítics i exiliats

image_pdfimage_print

Aquest text, que podem subscriure la majoria, figurava en una pancarta al balcó de la Generalitat, retirada tres dies després de la sol·licitud de la Junta Electoral Central, ha estat suficient per inhabilitar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant un any i mig i multar-lo en 30.000 euros, perquè va cometre el greu delicte d’exhibir-la en el període electoral. La JEC i posteriorment ratificat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i així mateix pel Tribunal Suprem, han deixat Catalunya sense president de govern. Pràcticament no tindrem president fins a la primavera, un cop transcorregut tot el procés electoral. A Euskadi, he vist amb els meus propis ulls, durant una pila de temps, abans i durant la contesa electoral, tant en edificis públics com  privats, pancartes i cartells amb el text “EUSKAL PRESOAK”. La diferència és que uns tenen el primo Zumosol, que els fa molt de respecte i altres no. El que provoca estupefacció és que la Sra. Arrimadas de Ciudadanos en jornada de reflexió, per una portada a l’ABC, només va rebre una multa de 1.000 euros i el Sr. Pedro Sánchez per fer propaganda des de La Moncloa, 500 euros. I els Srs. Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presó per demanar als milers de persones concentrades el 20 de setembre de 2017 davant la conselleria d’Economia, des del sostre d’un cotxe de la GC. que tornessin pacíficament cap a casa.

És molt greu que per una simple falta administrativa a un president de govern se li apliqui una pena absolutament desproporcionada i fora de lloc, en un moment difícil per a un país que lluita de la millor manera possible contra la pandèmia i els seus efectes en la salut de les persones i en l’economia. L’Estat espanyol no es distingeix per tenir uns tribunals de justícia homologables a Europa. Tot just fa uns dies ha rebut un advertiment de la UE per la manca d’equitat i netedat en el nomenament dels alts càrrecs de la judicatura. Per altra banda, la Junta Electoral Central és un organisme  administratiu i no jurisdiccional i no pot fer el que ha fet. No ho dic jo, ho diu el Sr. Martín Pallin que fou magistrat del Suprem i del Tribunal Constitucional: “Pensar que un president d’autonomia és el subordinat jeràrquic d’una Junta Electoral és no tenir idea dels valors constitucionals i desconèixer que la sobirania procedeix del poble”. En una democràcia l’únic que pot posar i treure presidents és el parlament, com a representant legítim de la voluntat popular. Així mateix el Sr. Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla, ha dit que la sentència és una monstruositat i nul·la de ple dret. Ha dit també que un òrgan administratiu com la JEC no té rang jurídic.

Ni el govern ni el rei han signat el decret conseqüent de destitució i per tant no s’ha publicat al BOE. Han tingut por de fer el ridícul i de les seves conseqüències? El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com un coet, ha portat l’auto al president Torra, sense haver-lo rebut de manera formal del Suprem, saltant olímpicament aquest tràmit. El govern català, com uns escolanets i sense esperar la resolució del recurs d’empara del Tribunal Constitucional, que pot deixar en paper mullat la inhabilitació, tira pel dret i fa efectiu un decret que confirma que el president Torra deixa de ser president de la Generalitat de Catalunya i es publica tot seguit el BOGC. Per què tanta celeritat i fet de forma maldestra?  El decret no indica el nom del president destituït, ni la causa de la destitució. Em sap greu de dir-ho, però tot plegat sembla un exercici d’incompetència i de males intencions. El president Torra ha anat de menys a més i penso que per una majoria de ciutadans, ha sortit per la porta gran i amb dignitat, com els seus 1.230 dies de president.

Publicitat