Exposició
Exposició "Els primers exilis de la Guerra Civil", al Memorial Democràtic
image_pdfimage_print

El Memorial Democràtic té previst oferir visites guiades els dies 22 d’octubre, 26 de novembre i 10 de desembre a l’exposició “Els primers exilis de la Guerra Civil. 1936”, instal·lada des d’aquest estiu a la seu del memorial (Carrer del Peu de la Creu, 4, Barcelona). Els grups seran de sis persones i les explicacions aniran a càrrec de l’historiador Rubèn Doll-Petit, comissari de la mostra.

Les visites seran gratuïtes i es faran en intervals de 30 minuts. Començaran a les 16 h, les 16.30 h, les 17 h i les 17.30 h. Les persones interessades s’han d’inscriure prèviament al web del Memorial Democràtic.

La mostra, d’altra banda, també es pot visitar presencialment fins al febrer de l’any vinent al Memorial Democràtic.

Publicitat

30.000 catalans a l’exili  

L’exposició explica el cas dels 30.000 catalans que, l’estiu de 1936, van haver de fugir perquè estaven perseguits per la revolta social que s’havia iniciat a la rereguarda republicana. La majoria estaven amenaçats de mort. Eren persones de la burgesia, polítics de dretes, empresaris, terratinents, pagesos, capellans o monges. És una mostra feta amb imatges de l’època, objectes i cartografia.

En vaixell o creuant els Pirineus 

La majoria d’aquests catalans van poder marxar de l’Estat gràcies a salconduits emesos per la Generalitat de Catalunya. Van sortir del port de Barcelona en vaixells estrangers cap a un exili temporal a Itàlia. D’altres van fugir a peu a través dels Pirineus per anar a França o per passar a la zona franquista.

La paradoxa de Lluís Companys

L’exposició se centra també en la figura de Lluís Companys qui, com a president de la Generalitat, va ajudar a fugir molts adversaris polítics que estaven amenaçats de mort. Companys ‑cal dir-ho‑ va ser el president de la Generalitat que va commutar la pena de mort del jurista Enrique de Querol, un dels homes que havia organitzat l’aixecament militar a Barcelona. Paradoxalment, Enrique de Querol va ser anys més tard el fiscal acusador en el judici sumaríssim que va acabar condemnant a mort Lluís Companys.

Rubèn Doll-Petit

El comissari de la mostra és llicenciat en Història Contemporània, amb DEA (Diploma d’Estudis Avançats) per la Universitat de Girona (UdG) i membre del Consell Científic del Museu Memorial de l’Exili (MUME). Va ser responsable dels Espais de Memòria de Girona del Memorial Democràtic i del Centre de Documentació del Memorial del Camp de Ribesaltes (França), del qual va ser també co-comissari de l’exposició permanent. Ha comissariat, a més, la mostra “Autoritzats per sortir” (2018), al Museu Memorial de l’Exili.

El seu àmbit d’investigació se situa en el període de la Guerra Civil i franquisme, així com en els exilis generats per la guerra entre 1936-1939. El seu treball de recerca i origen de la present exposició va ser publicat l’any 2003 amb el títol Els catalans de Gènova”: història de l’èxode i l’adhesió d’una classe dirigent en temps de guerra, publicat per l’Abadia de Montserrat. Actualment prepara una tesi doctoral sobre la figura de Francesc Cambó durant el període 1917-1939.

1 COMENTARI

Comments are closed.