La pandèmia de la Covid-19 està sent utilitzada per l’imperialisme, els governs capitalistes i els grans empresaris per a buscar descarregar la crisi sobre la classe treballadora i els sectors populars del món. Milions de persones pateixen ja acomiadaments o les rebaixes salarials i creix la fam per a amplis sectors de la població pobra de tots els continents.
Aquesta pandèmia no ha acabat i no se sap quan serà superada. No hi ha vacuna a la vista. El coronavirus, com el còlera, el dengue o la volta del xarampió, ha sorgit del brou de cultiu que crea el sistema capitalista-imperialista. Només s’explica en el marc de la misèria creixent, l’amuntegament residencial i la degradació ambiental que produeixen les multinacionals en la seva carrera per als guanys a costa de la súper explotació de les masses. S’ha posat en evidència la destrucció dels serveis públics estatals de salut, producte d’anys d’ajust i reducció dels pressupostos. Especialment en les principals potències capitalistes com Itàlia, Estat espanyol o els Estats Units. A Itàlia durant deu anys s’ha reduït el pressupost de salut en més de 30 mil milions d’euros. Als Estats Units gairebé no hi ha un sistema públic estatal. Però això també es dóna, amb diferents formes, en tots els països del món. El capitalisme encoratja el negoci de la salut privada.
I ara, davant aquesta calamitat global que ells van facilitar, no se’n volen fer càrrec. Per al sistema capitalista-imperialista i les multinacionals, el primer és defensar les seves riqueses i guanys, no la salut i la vida digna de milers de milions. Amb l’argument de la pandèmia i de les quarantenes o sense elles, acomiaden els seus treballadors, rebaixen el salari o directament no paguen per la “crisi”. Abans del coronavirus les multinacionals, els bancs o els grans terratinents del món havien acumulat grans guanys. Sabem que 26 súper-milionaris tenen la mateixa quantitat de diners que 3.800 milions de les persones més pobres del món. Estem parlant de multinacionals com Amazon, Microsoft, Ford, General Motors, Toyota, Siemens, ExxonMobil, Chevron, Total, Samsung, Nestlé, JP Morgan Chasse, HSBC, Alibabá, Walmart, Johnson i Johnson, Bayer-Monsanto, Pzifer, Coca-Cola, Boeing, Airbus, Facebook, Apple, Cargill, entre altres.
A més, els “salvaments” del govern de Donald Trump no són per a invertir en salut pública o per a “salvar” el salari del poble treballador nord-americà. Són per a salvar les multinacionals ianquis. Una cosa semblant passa a la Unió Europea. Trump va atorgar 455.000 milions de dòlars a les grans empreses com a préstec bancari amb garantia de l’estat. És a dir, que si no paguen passa a ser deute públic. Mentre en l’últim mes es van produir més de 20 milions de nous aturats. Al mateix temps, només 10 multimilionaris, inclòs a l’amo d’Amazon, Jeff Bezos, l’amo de Facebook, Mark Zuckerberg i l’amo de Microsoft, Bill Gates, van augmentar en 51,3 bilions de dòlars les seves riqueses.
L’altre mecanisme d’espoliació de l’imperialisme, la banca, l’FMI i el Banc Mundial és el mecanisme del deute extern. En 2020 el deute global va aconseguir un rècord històric de 253 bilions de dòlars. D’aquesta forma se saqueja als pobles del món. Els governs agents de l’imperialisme fa dècades que paguen un deute fraudulent, mentre avui, segons dades de la mateixa ONU, existeixen 821 milions de persones que aniran a dormir sense menjar i que pel creixement de la pobresa i la fam podrien morir 300 mil persones per dia.
La crisi del coronavirus mostra la fallida del sistema capitalista-imperialista i posa sobre la taula la lluita per un canvi de fons. Cal lluitar per acabar amb aquest sistema, aconseguint governs de les i els treballadors que iniciïn la construcció d’una societat socialista sense patrons i amb una planificació econòmica basada en les necessitats de la classe obrera i els sectors oprimits.
En aquest camí, avui hem d’impulsar les lluites obreres i populars per a enfrontar la crisi del coronavirus. Per a defensar la salut i vida dels pobles explotats i enfrontar els atacs a les condicions socials per part dels governs i els grans capitalistes.
La classe treballadora i els sectors populars comencen a enfrontar-se a aquesta realitat. Començant per les i els treballadors de la salut reclamant més pressupostos, salaris i inputs, seguint per les vagues obreres d’Itàlia de març exigint parar la producció. Les vagues en empreses contra els acomiadaments o per mesures de seguretat als Estats Units, Estat espanyol, Grècia, l’Argentina, Colòmbia, els saquejos per fam a Veneçuela o els cacerolazos al Brasil contra Bolsonaro i la seva política criminal. Els enfrontaments en els barris populars de París contra la repressió policial. I la sorprenent tornada de les mobilitzacions populars al Líban, lluitant contra la continuïtat de l’ajust social que rebutjaven des d’octubre del 2019.
Des de la UIT-QI secundem totes aquestes expressions de lluita en cada país i cridem a donar-li continuïtat i unitat en un ampli moviment internacional perquè la crisi del coronavirus la paguin els capitalistes i no els treballadors i els pobles.
Proposem lluitar per un Pla d’Emergència obrer i popular en cada país i internacionalment. A tot el món es necessiten diners per a salut, salari, treball i menjar. La pandèmia del coronavirus no ha acabat. I també tenim la pandèmia social que vol imposar l’imperialisme, les multinacionals i els seus governs. Per tot això es fa necessari lluitar per imposar: No al pagament dels deutes externs. Per un front de països deutors per a no pagar i alts impostos progressius sobre les multinacionals, els bancs i els terratinents del món. Per a dedicar, en cada país, aquests fons per a combatre la Covid-19, prohibir els acomiadaments o les rebaixes salarials, donar un salari de quarantena als aturats i donar menjar a milions de necessitats.
També fem una crida a rebutjar tota mena de repressió policial, utilitzant l’argument del confinament o quarantena, com la militarització, i pel dret a la protesta obrera i popular.
Cada dia es fa més evident que per a enfrontar l’actual crisi del coronavirus com la que vindrà després de la pandèmia es necessita avançar en accions unificades a escala internacional. En molts països ja s’està reclamant imposar impostos progressius a la riquesa. A Àfrica s’estaria generant un bloc de països per a no pagar el deute extern. S’ha fet ja una acció mundial de protesta dels treballadors de les Apps. El FIT-Unitat de l’Argentina havia convocat a una conferència de lluita Llatinoamericana que només està postergada per la pandèmia. Altres iniciatives de lluita internacional aniran sorgint.
En aquest marc, des de la UIT-QI secundem tota forma àmplia de lluita i coordinació començant pels tres punts a dalt assenyalats:
1) No al pagament dels deutes externs,
2) alts impostos progressius als de dalt,
3) contra tota forma de repressió i pel dret a la protesta.
Convoquem a la més àmplia unitat d’acció de les organitzacions obreres i populars, del moviment de lluita de les dones, de la joventut, del moviment contra la degradació ambiental com de l’esquerra anticapitalista i socialista per a coordinar un moviment de lluita internacional.