Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha instat la ciutadania a mobilitzar-se “davant un estat que empresona la llibertat d’expressió i la protesta” i que “vol aprofitar-se de la pandèmia per receptar més autoritarisme i laminar drets civils i polítics”. Cuixart, que ha apel·lat a “la responsabilitat civil i sanitària que el moment reclama”, ha afirmat que “cal que tornem a mobilitzar-nos als carrers pels drets humans, socials i nacionals”, en una carta des de Lledoners adreçada als més de 180.000 socis de l’entitat, quan ja suma 950 nits injustament empresonat. Segons el president d’Òmnium, els efectes sanitaris, econòmics, però sobretot socials, de la pandèmia han posat en evidència un estat que, un cop més, “ha renunciat a defensar els interessos dels més desafavorits i que recepta més centralització mentre és incapaç d’atendre necessitats bàsiques”.

En aquest marc, i davant la greu emergència social derivada de la Covid-19, Cuixart ha fet una crida a participar en la marató solidària que Òmnium Cultural, Coop57 i ECAS han posat en marxa per situar l’emergència social al centre del debat. “Amb el Projecte Lliures renovem l’objectiu fundacional d’Òmnium Cultural per a la cohesió social”, diu Cuixart, “perquè la lluita per la República catalana només té sentit si, al damunt de tot, hi ha les persones”. “La normalitat només serà nova si canviem les velles estructures”, ha assegurat Cuixart, que ha defensat que la prioritat implica “recuperar drets i confinar les desigualtats”. En aquest sentit, també ha demanat que la ciutadania sigui “capaç de convertir la incertesa en esperança i recuperar un ascensor social aturat”. “Amb tantes desigualtats, és impossible ser un sol poble, perquè un país no és lliure si no ho és la seva gent. Tenim davant un repte gegantí i colossal: no deixar ningú enrere”, ha sentenciat.