Lluís de Yzaguirre
Lluís de Yzaguirre
image_pdfimage_print

Aquesta és la segona part del reportatge. Podem trobar la primera part en el següent enllaç.

Com vendre la tergiversació al gran públic?

Com es ven aquest sil·logisme a les grans masses de la gent? Ens ho mostra diàfanament un periodista d’El Mundo, Germán González, en un article del 15 de maig que titula El castellanohablante, según Torra: “Bestia, hiena, víbora, carroñero…” (ateneu a l’ús de les cometes). Aquest article és una antologia de citacions descontextualitzades i tergiversades, on qualsevol defensa del català o de la necessitat que recuperi la normalitat és presentada com un atac al castellà. El més significatiu és que el nucli semàntic del títol (el mot castellanohablante) NO apareix en tot l’article. És potser que l’article l’ha fet un becari? En el seu currículum, el periodista diu que és professor de comunicació a la universitat barcelonina de la secta Opus Dei; alguna cosa hauria de saber de la deontologia professional que defineix meridianament aquesta pràctica com una manca total d’ètica.

Publicitat

La resta de potineries es produeix amb tanta rapidesa que costa d’ignorar que al darrere hi ha tot un estat major de les fabricacions (Assange dixit); el periodista fa una piulada centrada en el títol, piulada que permet accedir a l’article fraudulent i que sis mesos després té una sola repiulada:

A continuació, la triple ce (CCC) fa una captura d’imatge del text imprès, sense remissió a la font i la divulga en el seu Facebook, amb desenes de milers de seguidors:

I tot seguit, tots els polítics i tertulians cent-cinquanta-cinquistes (des dels franquistes desacomplexats fins als komunbaiàs borbònics), a repiular sense contrastar les fonts (no fos cas que la realitat els espatllés l’ocasió de promoure l’odi i l’aporellos). Ja tenim transposició, orquestració i unanimitat als mitjans annexionistes. I s’hi apunten tots, que no atacar els catalans fa perdre vots, de manera que el senyor Sánchez Castejón va haver d’aprendre les paraules “xenófobo” i “xenofobia” per a poder-se referir al M.H. Sr. Torra, paraules que mai abans havia necessitat per a referir-se a VOX o a les polítiques dels feixistes de C’s i del PP contràries a l’accés dels immigrants a la sanitat. Proveu de cercar aquestes paraules al seu TL:

I no podem passar per alt un detall: en aquest context i segons la RAE, que Sz Castejón digui que el M.H. Sr. Torra és xenòfob implica el reconeixement que els espanyols són estrangers a Catalunya:

xenofobia

De xeno- y -fobia.

1. f. Fobia a los extranjeros.

I ara us deixo amb unes quantes piulades bèsties, algunes anteriors a la sentència del 2010 contrària a l’estatutet tri-retallat i a la constitució espanyola del 78; però no feu la generalització maliciosa com C’s: aquests hispanopitecus són minoritaris, com en general a tota Europa, els moviments racistes i contraris a la diversitat.

2 COMENTARIS

  1. Aquest article i l’anterior són importants, i caldria fer-ne ampliació i difusió, tant per a retratar la triada d’ultradreta (C’s-PP-Vox), com per evitar que el sobiranisme empri aquesta classe d’armes intelectuals.

Comments are closed.