Presentació de la candidatura Els Verds a Barcelona maig de 2023.
image_pdfimage_print

Indignació. És el que sentim al comprovar el tractament vergonyós que els grans mitjans audiovisuals (canals de TV, principals diaris, també digitals, i agències) estan fent amb els partits democràtics que no tenim representació a l’Ajuntament de Barcelona però que aspirem a tenir-ne. Hi ha però excepcions significatives que agraïm com La Vanguardia, L’Unilateral i El Triangle. 

Eliminada dels debats, de les entrevistes als candidats i de les enquestes d’opinió, difícilment una candidatura com la d’Els Verds-Alternativa Verda, partit històric fundat el 1983, pot arribar a ser coneguda per l’electorat. Per superar aquesta marginació, acceptada pels grans partits, es requereixen grans mitjans financers o el suport i complicitat d’un poderós grup mediàtic.

La Llei Electoral és obsoleta, antidemocràtica i no contempla garantir els drets dels electors i electores a rebre gratuïtament informació del programa de tots el partits i el currículum dels principals dirigents de cada formació; totes hauríem de començar la cursa electoral amb les mateixes condicions, especialment donades pels mitjans públics.

Publicitat

Han passat els anys i les normes de les campanyes electorals continuen fetes a mida pels partits consolidats i continuen discriminant ideologies com l’ecologista que encara lluita per tenir un espai polític com tenen els conservadors, els lliberals, els socialdemòcrates i els comunistes.

Considerem increïble que en un moment històric com l’actual quan la crisi ecològica i climàtica és el repte més gran de la humanitat, els ecologistes catalans no tinguem veu, com la tenen els partits verds en tots els estats europeus. És un greu dèficit democràtic que el partit pioner de l’ecologia política a Catalunya no pugui dirigir-se a l’electorat per explicar el seu programa d’acció municipal i de governança de la transició energètica.

Amb aquesta discriminació és difícil, encara que esperem que no impossible, arribar el 5% dels vots que ens permeti aconseguir representació. I si no l’aconseguim tampoc se’ns retorna un suport econòmic per cada vot obtingut. Són els partits parlamentaris que s’emporten uns ajuts que nosaltres requeriríem per finançar les nostres campanyes i despeses electorals.

Demanem, doncs, el suport a l’electorat barceloní perquè reaccioni el 28 de maig i amb el seu vot ens ajudi a superar aquest 5%. La Barcelona que hem de construir per mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic requereix la presència d’ecologistes en la nova governança. Unes eleccions municipals a la capital de Catalunya pensant en el 2030 i 2050, quan tenim situats els objectius de la descarbonització de la nostra economia que, sense la representació d’Els Verds-Alternativa Verda, és una governança que grinyola; evitaríem que el nou govern municipal defensi propostes de “creixement sostenible” i d’“economia verda” que siguin en realitat un ecoblanqueig.

No hi ha res més poderós que una idea a la qual li ha arribat el moment. I ara és el moment de la consciència ecològica; d’un ecologisme responsable i transversal. La nostra societat civil, els consumidors conscients a favor del comerç just i l’alimentació biològica; els defensors dels drets del animals; els convençuts de les energies del Sol i d’una mobilitat no contaminant han de tenir l’opció de votar verd, com un vot pensant també amb les futures generacions. Apartar-nos del debat és un greu error per la part dels responsables dels continguts informatius que ho decideixen cada dia de la campanya. Encara hi son a temps a rectificar.

Santiago Vilanova
Alcaldable ecologista d´Els Verds-Alternativa Verda