Ajuntament de La Seu d'Urgell
Ajuntament de La Seu d'Urgell
image_pdfimage_print

En aquesta darrera entrega analitzarem les candidatures dels cinc municipis més poblats de l’Alt Pirineu.

La Seu d’Urgell

Composició del govern actual

A La Seu d’Urgell hi ha un govern de coalició entre Junts per la Seu i ERC el qual s’ha partit l’alcaldia. Dels quatre anys de mandat, els primers 2 anys i 3 mesos ha estat alcalde en Jordi Fàbrega de Junts i el darrer any i 9 mesos està sent alcalde en Francesc Viaplana d’ERC.

Resultats a les darreres municipals

Les eleccions municipals a la Seu d’Urgell les va guanyar Compromís x La Seu, que és una candidatura vinculada al PSC, amb 6 regidors i el 30,63% dels vots. Junts per la Seu va ser segona força amb 5 regidors i el 26,96% dels vots. Seguidament ERC amb 4 regidors i el 21,24% dels vots. La CUP va obtenir 2 regidors i el 9,21%.

Publicitat

Quatre candidatures no van arribar al 5% del vot i van quedar fora del consistori. La Seu d’Urgell En Comú amb el 3,99% dels vots. El Partit Popular amb el 2,98% dels vots. C’s amb el 2,24% dels vots. I VOX amb l’1,62% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

La candidatura de Compromís x La Seu vinculada al PSC es renova i presenta a Joan Barrera, que fou el número 3 l’any 2019, com a cap de llista per intentar revalidar la victòria i intentar aquest cop conformar una majoria de govern.

Junts per Catalunya, en canvi, torna a presentar a Jordi Fàbrega com a alcaldable. La formació lluitarà per guanyar les eleccions superant a Compromís.

ERC també repetirà amb Francesc Viaplana al capdavant i lluitarà per guanyar posicions i superar els partits que van quedar per davant el 2019, fins i tot podria aspirar a guanyar les eleccions si aconsegueix un bon resultat.

La CUP presentarà a l’activista Bernat Lavaquiol qui fou número 2 de la seva llista el 2019. La formació anticapitalista aspira a millorar resultats i superar el seu sostre electoral de 2 regidors.

El PP presenta a Mario Garcia com a candidat i intentarà arribar al 5% per recuperar la representació al consistori que va perdre el 2015.

La candidatura ultraespanyolista, VOX, també es presentarà a les eleccions municipals a la Seu d’Urgell amb Antonio Escudero com a candidat amb l’objectiu d’intentar entrar al consistori.

Puigcerdà

Composició del govern actual

A Puigcerdà hi governa Junts per Puigcerdà amb una sòlida majoria absoluta. Albert Piñeira n’és l’alcalde des del 2011.

Resultats a les darreres municipals

Junts per Puigcerdà va guanyar les eleccions municipals amb una àmplia majoria absoluta de 9 regidors dels 13 del consistori i el 58,73% dels vots. ERC va ser la segona força política i va tenir 3 regidors i el 26,10% dels vots. El darrer regidor del consistori va caure en mans del PP amb el 7,57% dels vots. Compromís per Puigcerdà, candidatura vinculada al PSC va quedar fora del consistori amb el 5,36% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

En aquestes eleccions hi haurà dues candidatures més que el 2019.

Junts per Puigcerdà ha escollit a Jordi Gassio com a candidat després que Albert Piñeira anuncies a principis d’any que no repetiria com a candidat. Junts tindrà el repte de mantenir la majoria absoluta i l’alcaldia amb un nou candidat.

Joan Manel Serra tornarà a ser l’alcaldable d’ERC a la capital de la Cerdanya. Els republicans aspiren a aprofitar el canvi de candidat de Junts per retallar distàncies i intentar que almenys perdin la majoria absoluta per tenir opcions de governar.

El candidat del PP serà en Matías Bertrán que agafa el relleu a l’actual regidora Meritxell Forment. Els populars intentaran millorar resultats i aconseguir un segon regidor.

El PSC aquest cop es presenta amb la marca del partit i ha escollit a Ester Jiménez com a candidata per intentar recuperar una representació municipal que no té des de les eleccions del 2007.

La coalició entre el PDeCAT i Ara Catalunya presenta la llista Treballem per Puigcerdà – Ara Pacte Local liderada per Maria Carmen Martí i tindran l’objectiu d’entrar al ple municipal de puigcerdanenc.

També hi haurà la candidatura independent de FUTUR per Puigcerdà liderada per Francesc Armengol que aspira a entrar amb força.

Tremp

Composició del govern actual

Des de l’inici de la legislatura a Tremp hi ha un govern de coalició entre ERC i Junts per Tremp. L’alcaldessa és Maria Pilar Cases dels republicans.

Resultats a les darreres municipals

Les eleccions municipals a Tremp les va guanyar la candidatura Compromís x Tremp, vinculada al PSC amb 5 regidors i el 43,92% dels vots. ERC va ser segona força amb 4 regidors i el 31,37% dels vots. Junts per Tremp aconseguir 3 regidors i el 22,10% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

Aquest any a Tremp es presenten més del doble de llistes que el 2019.

Sílvia Romero tornarà a liderar la llista de Compromís x Tremp amb l’objectiu de guanyar les eleccions de nou i aconseguir aquest cop l’alcaldia.

L’actual alcaldessa Maria Pilar Cases també repetirà com a cap de la llista d’ERC amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia i intentar a més ser la llista més votada.

Junts per Tremp es renova i presenta a Quim Delgado com a alcaldable. L’objectiu de la formació serà millorar resultats i situar-se almenys com a segona força.

La coalició entre el PDeCAT i Ara Catalunya presenta la llista Ara Tremp, liderada per Josep Fillat amb l’objectiu d’obtenir representació municipal.

La coalició entre En Comú i Podem presenta la llista Sumem per Tremp amb Diego Palomares com a cap de llista i intentaran entrar al consistori.

El Partit Popular amb Susana Torrejón i VOX amb Alejandro Javier Corona també presentaran batalla i lluitaran pel vot més espanyolista del municipi.

La Pobla de Segur

Composició del govern actual

ERC governa La Pobla de Segur amb majoria absoluta i Marc Baró n’és l’alcalde des de l’inici de la legislatura.

Resultats a les darreres municipals

ERC va ser el guanyador de les eleccions municipals del 2019 amb una sòlida majoria de 7 dels 11 regidors al consistori i el 57,75% dels vots. La segona força va ser el PSC amb 3 regidors i el 23,92% dels vots. Finalment Junts per La Pobla de Segur va tenir 1 regidor i el 15,88% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

En aquestes eleccions es presentaran les mateixes 3 formacions que el 2019 amb el matís que Junts per La Pobla de Segur estarà vinculada a Junts per Catalunya, partit creat el 2020, en lloc de la coalició electoral que es presentava el 2019 entre el PDeCAT i Convergència Democràtica de Catalunya.

L’actual alcalde Marc Baró repetirà com a candidat d’ERC amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia i la majoria absoluta.

El PSC també repeteix amb Carles Boix com a alcaldable. Els socialistes intentaran retallar distàncies amb els republicans.

Junts per La Pobla de Segur és l’únic partit que canvia de candidat i presentarà a Fidel Reig com a cap de llista amb l’objectiu de millorar resultats i almenys ser segona força.

El Pont de Suert

Composició del govern actual

El Pont de Suert té un govern de Junts pel Pont de Suert i amb la incorporació com a regidora de qui fou cap de llista Compromís x El Pont de Suert, Olga Escoll. Compromís és una candidatura vinculada al PSC que va decidir expulsar Escoll del seu grup municipal després del pacte d’aquesta amb Junts.

El govern està liderat pel qui fou cap de llista de Junts, Jose Antonio Troguet.

Resultats a les darreres municipals

Junts pel Pont de Suert va guanyar les eleccions municipals amb 5 regidors i el 41,44% dels vots. El Pont de Suert En Comú Podem va ser segona força amb 3 regidors i el 25,62% dels vots. Compromís x El Pont de Suert va tenir també 3 regidors i el 25,19% dels vots. Finalment, el Partit Popular va quedar fora del consistori amb el 4,21% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

Jose Antonio Troguet tornarà a ser el cap de llista de Junts pel Pont de Suert amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia.

En Comú Podem aquest cop no presentarà llista al municipi.

Compromís pel Pont de Suert – PSC presentarà a Miquel Solanes com a candidat, qui ja fou cap de llista de la formació el 2007 i 2011. L’objectiu dels socialistes serà superar a Junts.

El Partit Popular presenta a Francisco Romera com a cap de llista amb l’objectiu de recuperar la representació que va perdre el 2019.

ERC es presentarà per primera vegada a El Pont de Suert amb Rosa Noray com a alcaldable. L’objectiu inicial serà tenir representació al consistori per primera vegada.

Finalment, hi haurà la candidatura independent Tothom Agrupació Electoral del Pont de Suert liderada per Iolanda Carme Ferran que tindrà l’objectiu d’entrar al consistori.