Ajuntament de Tortosa | Autor: Enric - CC BY-SA 3.0 Generic
Ajuntament de Tortosa | Autor: Enric - CC BY-SA 3.0 Generic
image_pdfimage_print

En aquesta setena entrega analitzarem les candidatures dels cinc municipis més poblats de les Terres de l’Ebre.

Tortosa

Composició del govern actual

Junts per Tortosa amb Meritxell Roigé com a alcaldessa ha governat Tortosa des de l’inici de la legislatura amb un govern en minoria, després que no es pogués reeditar el pacte amb ERC i tampoc un pacte alternatiu entre Movem Tortosa, ERC i el PSC.

Resultats a les darreres municipals

Junts per Tortosa va guanyar les eleccions municipals a Tortosa amb 7 regidors i el 29,03%. La segona força va ser Movem Tortosa, formació vinculada a l’espai dels comuns, que va assolir 5 regidors i el 21,17% dels vots. Seguidament, ERC amb 4 regidors i el 19,67% dels vots, que tot i millorar resultats va tenir els mateixos regidors que el 2015 i va perdre una posició en benefici de Movem Tortosa. El PSC també va millorar una mica en percentatge de vot amb un 13,61%, però va obtenir els mateixos 3 regidors que ja tenia. C’s amb el 6,20% i la CUP amb el 5,48% van aconseguir un regidor cadascú. El PP amb el 2,39% i Tortosa per la República – Primàries Catalunya amb l’1,49% dels vots van quedar fora del consistori.

Publicitat

Candidatures a les eleccions de maig

L’actual alcaldessa Meritxell Roigé serà la candidata de la coalició electoral entre Junts per Tortosa i Junts per Catalunya a les eleccions municipals. Tindrà per objectiu tornar a guanyar les eleccions i revalidar l’alcaldia.

Movem Tortosa tornarà a presentar-se amb Jordi Jordan al capdavant i tindrà l’objectiu d’intentar supera a la llista de Junts per Tortosa i intentar formar una majoria alternativa al govern actual. Per assolir-ho aquest cop ha incorporat el PSC que serà qui s’endurà els vots per al consell comarcal i la Diputació de Tarragona.

ERC també repetirà d’alcaldable amb Xavier Faura amb l’objectiu de créixer i ser almenys segona força municipal.

C’s tornarà a presentar com a cap de llista a Miquel Àngel Albacar amb l’objectiu d’intentar mantenir la representació municipal malgrat el decreixement general del partit espanyolista.

La CUP, en canvi, es renova i presentarà a en Sergi Arnau com a candidat. La formació anticapitalista intentarà superar el seu sostre electoral situat en un sol regidor.

El PP no presentarà candidatura en aquestes eleccions municipals.

Montserrat Montanuy serà la candidata de VOX en aquestes eleccions municipals. La formació  ultraespanyolista tindrà per objectiu aconseguir representació.

Valents també presenta la seva candidatura encapçalada per Ximo Llopis de manera que la competència pel vot espanyolista serà elevada.

Finalment hi ha una candidatura centrada en evitar que el monument franquista de Tortosa sigui retirat. Es tracta de Salvem lo Monument que presenta a Rubén Espuny com a cap de llista.

Amposta

Composició del govern actual

A Amposta hi governa amb una àmplia majoria absoluta ERC i l’alcalde del municipi és n’Adam Tomàs des del 2015.

Resultats a les darreres municipals

ERC va ampliar la majoria absoluta assolida el 2015 fins a disposar de 16 dels 21 regidors del consistori amb el 62,05% dels vots. La candidatura municipalista Som Amposta va ser la segona força municipal amb 2 regidors i el 10,95% dels vots. El PSC també va aconseguir 2 regidors i el 8,75% dels vots. Junts per Amposta va ser la darrera força en obtenir representació amb 1 sol regidor i el 7,66% dels vots. C’s amb el 4,17% dels vots, Demòcrates amb el 2,66% i Podemos també amb el 2,66% dels vots van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions de maig

El popular alcalde Adam Tomàs tornarà a ser el candidat d’ERC en aquestes eleccions amb l’objectiu de revalidar la majoria absoluta dels darrers dos mandats.

Som Amposta també repetiran amb German Ciscar com a alcaldable i intentaran créixer i treure rèdit del fet d’haver estat líders de l’oposició.

El PSC, en canvi, es renova i ha escollit a Jordi Pérez com a cap de llista. Els socialistes intentaran millorar resultats i acostar-se als que treien temps enrere.

Junts per Catalunya per la seva banda ha confiat a Manel Ferré la tasca de remuntar la formació al municipi. Ja que la formació de la qual heretava els drets electorals el 2019 havia tingut fins i tot majoria absolta i ara només disposen d’un sol regidor.

La coalició entre el PDeCAT i Ara Catalunya presentarà la seva llista amb el nom d’Ara Amposta – Ara Pacte Local que serà liderada per Pau Pujol i tindrà per objectiu assolir representació municipal.

Rafael Gilabert serà el cap de llista de VOX al municipi. La formació ultraespanyolista intentarà aconseguir allò que C’s no va fer el 2019 que és superar el 5% del vot per tenir una cadira al ple municipal.

El Partit Comunista dels Comitès Catalans presentarà també candidatura a Amposta liderada per Albert Santin.

La Ràpita

Composició del govern actual

A La Ràpita també hi va guanyar per majoria absoluta ERC amb Josep Caparrós al capdavant del consistori per segona legislatura consecutiva.

Resultats a les darreres municipals

El maig del 2019 ERC va obtenir 10 regidors de 17 amb el 48,22% dels vots. Junts per Catalunya va ser la segona força electoral amb 3 regidors i el 14,82% dels vots. La candidatura municipalista Més Ràpita va assolir 2 regidors i el 12,26% dels vots. El PSC també va aconseguir 2 regidors i el 10,75% dels vots.

Movem La Ràpita – En Comú Guanyem amb el 3,97% dels vots, Primàries amb el 3,38% dels vots, C’s amb el 2,66% dels vots i Podemos amb el 2,37% dels vots van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions de maig

Josep Caparrós repetirà com a candidat d’ERC a La Ràpita amb l’objectiu de revalidar la majoria absoluta i l’alcaldia.

Junts per Catalunya canvia d’alcaldable i ha escollit a Elena Queral per encapçalar la seva llista electoral. Intentaran retallar distàncies amb ERC i que almenys perdin la majoria absoluta per intentar ser part del govern.

Més Ràpita es tornarà a presentar amb Pedro Hernández al capdavant. La formació municipalista intentarà superar els 2 regidors que és el seu sostre electoral fins ara. Caldrà veure com els afecta la crisi que va tenir la formació a mitja legislatura que va portar a la número 2 a deixar el grup municipal i passar a ser no adscrita juntament amb alguns militants que van abandonar la formació.

El PSC també es renovarà amb Javier Reverte com a cap de llista. Els socialistes intentaran guanyar posicions i apropar-se als temps on la formació fins i tot havia guanyat les eleccions.

La que va ser número 2 de Més Ràpita, Francina Molina, es presenta a aquestes eleccions amb la candidatura La Ràpita XXI. La nova formació lluitarà per obtenir representació municipal.

La candidatura Futur La Ràpita – Movem Terres de l’Ebre és la llista vinculada a la coalició electoral entra En Comú i Podem que agafa el relleu de les dues candidatures separades d’aquestes formacions l’any 2019 a La Ràpita. Estarà encapçalada per Ivan Subirats que intentarà revalidar la suma de vots de les dues llistes l’any 2019 per garantir-se representació.

VOX també presenta candidatura a La Ràpita i està encapçalada per María Belenguer. La formació espanyolista intentarà aconseguir representació municipal.

Deltebre

Composició del govern actual

A Deltebre hi governa la candidatura Enlairem Deltebre vinculada a Junts per Catalunya i en Lluís Soler n’és l’alcalde.

Resultats a les darreres municipals

Enlairem Deltebre va guanyar les eleccions municipals a Deltebre el 2019 amb 11 regidors i el 56,98% dels vots. ERC va ser la segona força política al consistori amb 5 regidors i el 30,39% dels vots. Socialistes per Deltebre candidatura vinculada al PSC va tenir un sol regidor i el 5,43% dels vots. La CUP va quedar a pocs vots d’aconseguir regidor amb el 4,82% dels vots. C’s, en canvi, va quedar lluny de la fita amb només l’1,37% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

A Deltebre aquestes eleccions tan sols hi haurà tres candidatures que batallaran pels 17 regidors del consistori.

Lluís Soler tornarà a encapçalar Enlairem Deltebre i malgrat que inicialment va mantenir la militància al PDeCAT quan es va produir el trencament i la creació de Junts per Catalunya com a partit finalment ha decidit vincular-se a la coalició Compromís Municipal que és la que ha conformat Junts per aquestes eleccions municipals. De manera que els vots que reculli sumaran per aquest partit al Consell Comarcal del Baix Ebre i a la Diputació de Barcelona.

Joan Alginet liderarà un altre cop la llista d’ERC al municipi amb l’objectiu de retallar distàncies amb Enlairem i aconseguir almenys que perdi la majoria absoluta.

Hector Javier Bes serà el nou cap de llista del PSC al municipi. Els socialistes intentaran millorar els resultats del 2019.

Alcanar

Composició del govern actual

A Alcanar també hi governa ERC amb majoria absoluta i Joan Roig n’és l’alcalde.

Resultats a les darreres municipals

ERC va ser la força més votada a les darreres eleccions municipals i va obtenir 8 dels 13 regidors del consistori i el 54,65% dels vots. La CUP fou segona força amb 2 regidors i el 12,22% dels vots. Junts per Catalunya va tenir un sol regidor i el 10,79% dels vots. La formació independent Desperta’t també va aconseguir un regidor i el 8,00% dels vots. El PSC una mica per sota va tenir el 7,92% dels vots i un regidor. El Partit Popular tot i tenir el 5,17%, per sobre del llindar mínim, no va assolir representació.

Candidatures a les eleccions de maig

Joan Roig repetirà com a cap de llista d’ERC amb l’objectiu de revalidar la majoria absoluta i l’alcaldia de Deltebre.

Lluc Ulldemolins agafa el relleu del lideratge de la candidatura de la CUP i tindrà per objectiu seguir creixent i retallar distància amb els republicans.

Junts per Catalunya canvia d’alcaldable i presentarà a Amanda Esteller com a candidata amb l’objectiu de millorar resultats.

Ni Desperta’t ni el PSC han aconseguit revalidar la llista municipal a Deltebre.

L’espanyolisme estarà representat per la candidatura de Valents que serà l’única que lluiti per aquest espai electoral.