Mascaretes i bústies

image_pdfimage_print

Tenim davant nostre un conjunt important de rebrots parcials de Covid-19 estesos arreu del territori català, en què ha obligat les autoritats de casa nostra a tornar a prendre unes mesures, que poden semblar dràstiques, però que considero que són absolutament necessàries. L’element de la mascareta agafa molt de protagonisme i se situa en el centre del debat polític, social i sanitari. Juntament amb la mascareta, i encara que pugui semblar un oxímoron, l’element de la bústia, per tal de facilitar la feina a molta gent d’atenció al públic i de repartiment de documents essencials i productes diversos, també adquireix una importància capital i hauria de ser obligatori a cada domicili. La situació de la pandèmia de la Covid-19 ara com ara ha anat molt a pitjor. Ens trobem amb països com els Estats Units, Brasil i, en menor mesura, Rússia, que per raons ideològiques, la propagació del coronavirus està provocant veritables estralls, d’altres com la Xina que, malgrat donar la sensació que ho tenen tot controlat, la censura, autoritarisme i la informació manipulada provoca que no sabem exactament que està passant. I arribem a Europa, on feia la sensació que anàvem bé, però tampoc; la reaparició de brots, en indústries i, especialment, en diversos escorxadors alemanys i de casa nostra i, sobretot, en empreses fruiteres, relacionades amb un cert descontrol amb la gent que ha vingut, malament, a recollir la fruita a la zona del Segrià fa que no podem ser optimistes de cap de les maneres. Per altra banda, a Catalunya, com a país turístic que a l’època estival rep molts visitants d’arreu d’Europa i el món, es fa imprescindible mesures com la que ha pres el govern català, de l’obligatorietat de la mascareta arreu. Amb aquest panorama d’ofensiva important del virus de la Covid-19, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat espanyol, tota mena de “congregacions de gent massives” com són les oposicions i/o processos selectius diversos, els quals haurien de ser aturats i ajornats, com a mínim, fins al 2021 (no sabria dir quin mes) o fins que no es trobi una vacuna efectiva; això els sindicats ho haurien de comprendre i explicar molt bé. No podem córrer un risc tan greu.

Davant de tota aquesta situació tan difícil es fa necessària aplicar grans dosis de sentit comú i pedagogia; i en aquest sentit, a més del protagonisme de la mascareta, per seguretat sanitària, ara seria un bon moment d’exigir que cada domicili disposés d’una bústia amb el nom dels que hi viuen i que es pogués identificar clarament el nom del carrer, el número i el pis. En això els ajuntaments, amb l’ajuda dels consells comarcals i les diputacions tenen una important tasca a fer. No pot ser de cap de les maneres que per deixadesa de propietaris i/o llogaters, que a vegades voreja la impunitat, importants col·lectius com són els carrers de correus, els auxilis judicials o diversos repartidors de documents, a voltes essencials, se’ls hi faci molt difícil exercir la seva feina. Ara més que mai, davant d’una crisi global, social, econòmica i política sense precedents ens cal que les diverses administracions es posin les piles i exigeixin a tota la ciutadania el compliment estricte de l’obligació democràtica (del bé comú) de portar mascareta i disposar d’una bústia a cada domicili.