Edifici de l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú | Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Edifici de l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú | Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
image_pdfimage_print

En aquesta sisena entrega analitzarem les candidatures dels cinc municipis més poblats del Penedès.

Vilanova i la Geltrú

Composició del govern actual

Olga Arnau, d’ERC, va ser investida alcaldessa a l’inici de la legislatura amb els 13 vots que sumen els republicans juntament amb els de Junts per Catalunya i la CUP, just la majoria absoluta del ple. El govern, després de més d’un mes de negociacions es va conformar també amb les tres forces independentistes. Però més tard, l’any 2022, els tres regidors de la CUP van acabar trencant amb el partit, per manca d’entesa amb l’assemblea local de la formació. Finalment, els regidors van acabar abandonant el govern local i renunciant a l’acta. De manera que actualment hi ha un govern en minoria format per ERC i Junts per Catalunya.

Resultats a les darreres municipals

El PSC va guanyar les eleccions a Vilanova i la Geltrú després de 12 anys de fer-ho per darrer cop amb 7 regidors i el 24,99% dels vots. La segona força municipal va ser ERC, que també va treure 7 regidors i el 24,78% dels vots, a menys de 70 vots dels socialistes. Junts per Catalunya va aconseguir 3 regidors i el 12,28% dels vots. La CUP també va assolir 3 regidors i l’11,36% dels vots, 2 regidors menys que el 2015. També amb 3 regidors, però per darrere de les altres dues formacions hi tenim a C’s, que va treure el 9,78% dels vots. La darrera llista electoral en obtenir representació va ser la de SOM VNG – Podem amb 2 regidors i el 6,59% dels vots.

Publicitat

Vilanova En Comú va quedar relativament a prop d’entrar a l’ajuntament amb el 4,34% dels vots. El PP amb un 2,89% i VOX amb un 1,11% van quedar més lluny del 5% mínim.

Candidatures a les eleccions de maig

A Vilanova i la Geltrú s’hi presentaran un total de 12 candidatures per les eleccions municipals d’aquest mes de maig.

L’actual cap de l’oposició Juan Luis Ruiz repetirà com a alcaldable del PSC i tindrà per objectiu tornar a guanyar les eleccions i fer-ho amb major marge que el 2019 amb l’objectiu d’aconseguir, aquest cop sí, l’alcaldia de la capital del Garraf.

La candidata d’ERC tornarà a ser Olga Arnau amb l’objectiu de superar el PSC i revalidar l’alcaldia per quatre anys més.

Junts per Catalunya presentarà al qui va ser el número 3 de la seva llista l’any 2019, Jaume Carnicer, amb l’objectiu de millorar resultats i retallar la distància que els separa amb les dues primeres forces municipals.

La CUP després de la crisi interna que ha tingut aquesta legislatura que ha acabat amb la dimissió dels tres regidors que van entrar al consistori inicialment, presentarà a Josep Manel Ametllé amb l’objectiu almenys de revalidar els resultats del 2019.

C’s repetirà amb Érica Quintero al capdavant amb l’objectiu de no perdre la representació municipal com es presagia a molts municipis a causa de la crisi general de la formació espanyolista.

En aquestes eleccions l’espai dels comuns i Podem anirà formalment únic sota el nom de Vilanova i la Geltrú En Comú Podem amb Iolanda Sánchez com a cap de llista.

Però també es presentarà la llista SOM VNG amb persones properes a Podem i que d’alguna manera és hereva del grup municipal actual, que va obtenir 2 regidors essent una llista sota el paraigua de Podemos. En aquest cas serà l’actual regidor Juanma Rodríguez qui liderarà la llista i caldrà veure quina part de l’espai aconsegueixen retenir.

El Partit Popular lluitarà per recuperar la representació municipal amb Carlos Remacha com a alcaldable.

VOX també competirà pel votant més espanyolista amb Andrés Cortés.

La coalició electoral entre el PDeCAT i Ara Catalunya, amb el suport també de Convergents, presenten la llista Convergents de Vilanova – Ara Pacte Local liderada per Marta Romagosa que intentarà assolir representació municipal.

Marc Segarra lidera la llista municipalista de Transformem VNG que pretén apropar les institucions locals al veïnat i donar un impuls ciutadà a la vila.

Finalment, el PCPC també presenta la seva llista electoral liderada per Rafael González.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Vilanova i la Geltrú.

Igualada

Composició del govern actual

Marc Castells lidera el govern d’Igualada des de l’inici de la legislatura sense majoria absoluta i, per tant, obligat a fer pactes per tirar endavant les polítiques municipals.

Resultats a les darreres municipals

La llista de Junts per Igualada al municipi va obtenir 9 regidors i el 39,02% dels vots. En segona posició hi va quedar ERC amb 5 regidors i el 21,93% dels vots. La llista del PSC que incorporava a l’espai dels comuns a dins va ser la tercera força amb 4 regidors i el 19,12% dels vots. La CUP per la seva banda va assolir 2 regidors i el 10,26% dels vots. C’s va ser la darrera formació a superar el llindar mínim amb un 5,63% dels vots i un sol regidor. El PP va quedar fora del consistori amb el 3,39% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

Marc Castells tornarà a ser el candidat de la llista de Junts per Catalunya i no ho farà pel que fins fa poc era el seu partit, el PDeCAT, del qual va ser el número 3 a les eleccions al Parlament per la circumscripció de Barcelona. De fet, Junts per Igualada, el partit que Marc Castells va registrar ja el 2021, forma part de la coalició Compromís Municipal, que ha construït Junts amb tot de partits d’àmbit local i regional i amb Demòcrates de Catalunya. I la llista a la capital de l’Anoia es dirà Junts per Igualada – Compromís Municipal. Castells tindrà l’objectiu de tornar a guanyar les eleccions i revalidar l’alcaldia.

ERC, en canvi, aposta per renovar-se i presentar una candidata mediàtica, l’exconsellera i actualment vicepresidenta del Parlament, Alba Verges. Els republicans volen retallar distàncies amb Junts i tenir opcions d’optar a l’alcaldia d’Igualada.

La llista del PSC finalment no sumarà els comuns com ho va fer el 2019. Jordi Cuadras en tornarà a ser l’alcaldable i tot i la divisió intentarà millorar resultats i escalar posicions.

La CUP també es renova i presenta a Pau Ortínez com a cap de llista. Els anticapitalistes intentaran superar el que va ser el seu sostre electoral en unes municipals.

C’s no es tornarà a presentar a les eleccions. La regidora que va sortir escollida per la formació espanyolista el 2019, Carmen Alicia Manchón, ara és no adscrita i serà la cap de llista de Valents, amb l’objectiu de revalidar almenys l’escó.

Rafael Moya serà el candidat d’Igualada En Comú Podem després del trencament amb el PSC. La formació lila intentarà obtenir representació municipal.

Dues formacions espanyolistes més es presentaran a les eleccions. El PP ho farà amb Juan AgramuntVOX ho farà amb Daniel Carmona com a candidat.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Igualada.

Vilafranca del Penedès

Composició del govern actual

A Vilafranca del Penedès hi ha un govern bipartit de Junts per Vilafranca i el PSC que és la continuació del govern que hi va haver el 2015 amb CiU en aquell moment i el PSC. Pere Regull n’és l’alcalde des de l’any 2009 quan va ser investit alcalde gràcies a una moció de censura contra Francisco Romero, del PSC, que va tenir el suport d’ERC i la CUP.

Resultats a les darreres municipals

Junts per Vilafranca va guanyar les eleccions municipals del 2019 amb 7 regidors i el 29,22% dels vots. En segona posició hi va quedar ERC amb 5 regidors i el 21,89% dels vots, després d’un increment de 2 regidors i 8 punts percentuals respecte del 2015. El PSC va assolir també 5 regidors i el 19,84% dels vots, un regidor més que el 2015. La CUP, en canvi, va perdre un regidor respecte a les anteriors eleccions i va quedar amb 2 regidors i l’11,79% del vot. Vilafranca en Comú va obtenir un sol regidor i el 7,61% dels vots. La darrera força en passar el tall mínim va ser C’s amb el 5,69% i també un sol regidor. El PP va perdre l’únic regidor que tenia i es va quedar amb el 3,27% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

Aureli Ruiz, número 3 de la llista de Junts per Vilafranca el 2019 i actual regidor de govern, serà l’encarregat d’agafar el relleu de l’actual alcalde Pere Regull com a candidat de Junts per Catalunya. L’objectiu de Ruiz serà tornar a guanyar les eleccions i retenir l’alcaldia.

El qui fou número 2 de la llista d’ERC del 2019, Pere Sàbat, serà el candidat de la formació republicana a l’alcaldia. Esquerra espera continuar creixent i fins i tot optar a guanyar les eleccions municipals.

El PSC, en canvi, mantindrà el mateix candidat que ja va ser alcalde per uns mesos l’any 2009, Francisco Romero, i que serà cap de llista de la formació per quarta vegada. L’objectiu dels socialistes serà intentar recuperar l’alcaldia de la capital de l’Alt Penedès.

La CUP ha escollit a Marta Soler com a candidata per aquestes eleccions i treballarà per almenys igualar el seu sostre històric assolit el 2015.

Vilafranca En Comú presentarà a Montse Romagosa com a candidata a l’alcaldia amb l’objectiu d’intentar fer créixer la representació d’una sola cadira a l’ajuntament.

C’s tornarà a tenir una llista encapçalada per l’actual regidor Eladio García que tindrà per objectiu mantenir la representació municipal i no veure’s afectat per la crisi de la formació taronja en l’àmbit estatal.

El PP per la seva banda té com a candidat a Josep González per intentar recuperar la representació perdura el 2019.

VOX amb Víctor Orlando i Valents amb Alberto Navarro s’afegeixen a les eleccions municipals i competiran amb la resta de partits espanyolistes per aquest segment del vot.

Enquestes electorals

A Vilafranca és un dels municipis on s’han publicat més enquestes sobre les eleccions municipals. Fins a un total de quatre, tres de les quals encarregades per partits polítics.

La primera es va publicar el març a Crònica Global elaborada per Electomania a partir de les enquestes online que fa aquesta organització. En aquest cas indicava com a possible guanyador a Junts per Catalunya amb 7 regidors i el 29% del vot, molt semblant als resultats que va fer el 2019. ERC tot i baixar seria la segona forma amb 4 regidors i el 19,3% del vot. Seguidament el PSC també amb 4 regidors i el 18,1% del vot. La CUP guanyaria un regidor més arribant a 3 i tindria un 13% del vot, màxim històric de la formació anticapitalista. Vilafranca En Comú aconseguiria un segon regidor amb el 7,8% de vot que li estima l’enquesta. El PP recuperaria la representació municipal amb un sol regidor i el 5,4% dels vots. VOX amb un 3%, C’s amb un 2,4% i Valents amb un 0,4% quedarien fora del consistori.

A principis de maig el PSC va filtrar una enquesta interna elaborada per Gesop als mitjans. En aquesta els socialistes sortien com a favorits per guanyar les eleccions amb entre 6 i 7 regidors i entre el 24,5 i el 25,5% del vots. ERC quedava segona amb 6 regidors i entre el 23 i el 24% del vot. Junts segons el sondeig baixava fins als 5-6 regidors i el 23-24% de vot. La CUP mantindria els 2 regidors amb entre el 8,5 i el 9,5% del vot. Vilafranca En Comú tindria 1 regidor i entre el 6 i 7 % dels vots. No s’han publicat els percentatges estimats d’altres formacions que quedarien fora del consistori.

Junts per Catalunya també va filtrar a principis de maig la seva enquesta interna feta per l’empresa Celeste-Tel. En aquest cas seria Junts qui el sondeig mostra com a guanyador amb 8 regidors (un més que els que té Junts per Vilafranca) i el 32% del vot estimat. El PSC seria segona força mantenint els 5 regidors actuals i obtenint un 21,5% dels vots. ERC perdria un regidor quedant-se en 4 i tindria un 19,6% de vot estimat. La CUP revalidaria els 2 regidors actuals amb un 11,1% del vot. Vilafranca En Comú també revalidaria l’actual regidor amb el 6,9% del vot. El PP recuperaria la representació amb un regidor i el 6,1% del vot. C’s, en canvi, perdria la representació i es quedaria amb tan sols el 2,4% dels vots.

Finalment, aquesta setmana ERC ha filtrat el seu sondeig intern a la premsa, que ha estat elaborat per l’Institut Opinòmetre. L’enquesta situa ERC com a líder amb una lleugera avantatge en intenció de vot respecte el segon. Els republicans tindrien entre 6 i 7 regidors i el 26,1% del vot. El PSC pujaria fins a 6 regidors i tindria el 25,2% del vot. Junts en canvi cauria a la tercera posició amb 5 regidors i el 22,1% del vot. La CUP mantindria els 2 regidors actuals amb 9,5% del vot estimat. Vilafranca En Comú revalidaria el regidor actual amb el 7,1% del vot. El PP estaria al llindar d’obtenir representació, l’enquesta li atorga un ajustat 5,1% i un regidor. No s’han publicat els percentatges estimats d’altres formacions que quedarien fora del consistori.

El Vendrell

Composició del govern actual

Aquesta legislatura El Vendrell ha tingut un govern tripartit amb majoria absoluta format pel PSC, C’s i l’Agrupació Veïnal Platges. L’alcalde és en Kenneth Martínez del PSC.

Resultats a les darreres municipals

El PSC va guanyar les eleccions municipals a El Vendrell amb 8 regidors (va aconseguir el vuitè regidor en el recompte posterior) i el 27,11% dels vots. La segona força va ser ERC amb 6 regidors i el 21,68% dels vots. Seguidament hi va quedar C’s amb 2 regidors i el 10,11% dels vots. Junts pel Vendrell va obtenir també 2 regidors i el 8,14% dels vots. Pel Vendrell – Primàries Catalunya que en els resultats de la nit electoral se l’hi assignaven 2 regidors finalment va quedar-se amb un regidor després de l’escrutini definitiu i van obtenir el 6,81% dels vots. Podemos amb el 6,24% també va aconseguir un regidor al consistori. La darrera força electoral va ser l’Agrupació Veïnal Platges, candidatura vinculada a la Federació d’Independents de Catalunya, amb el 6,05% i un regidor.

El Partit Popular amb el 4,29% va quedar a prop d’assolir representació. Convergents Centrats amb el 2,24%, VOX amb el 2,22%, Ara El Vendrell amb el 2,08%, Som Identitaris amb el 2,02% i Izquierda en positivo amb el 0,24% van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions de maig

Kenneth Martínez tornarà a ser l’alcaldable del PSC amb l’objectiu de revalidar la victòria electoral del 2019 i l’alcaldia que ostenta ara mateix.

ERC es renova i presenta a Alfons González com a candidat a l’alcaldia amb l’objectiu de superar els socialistes i guanyar les eleccions.

C’s no ha aconseguit fer una llista electoral per El Vendrell, de manera que la formació desapareixerà del consistori.

L’actual regidor de Pel Vendrell – Primàries Catalunya, Josep Maria Llasat, serà el cap de llista de Primer El Vendrell – Junts per Catalunya. La candidatura tindrà per objectiu millorar resultats i situar-se en una posició decisiva de cara a la conformació del govern.

En aquestes eleccions Podemos no es presentarà en solitari si no que ha conformat candidatura amb els comuns i una plataforma municipal sota el nom de En Comú Podem El Vendrell – Plataforma Sumem Platges i la candidata serà la Yolanda López. Amb aquesta aliança pretenen incrementar la representació municipal i ser decisius en la conformació del nou govern.

L’Agrupació Veïnal Platges també tornarà a presentar candidatura amb Bàrbara Peris com a nova candidata de la formació municipalista.

El Partit Popular intentarà recuperar la seva representació municipal amb Àlex Barrera com a cap de llista. Però la formació haurà de competir amb el candidat de ValentsJosé Tua i amb el candidat de VOXAntonio Moreno.

La coalició electoral entre el PDeCAT i Ara Catalunya presenta la llista Ara Vendrell – Pacte Local amb Lídia Rodríguez com a candidata, amb l’objectiu d’aconseguir representació municipal.

De l’entorn de Centrem, en surt una segona llista postconvergent, amb el nom de Fem Vendrell i amb Mar Vázquez com a candidata.

Finalment la formació d’extrema dreta Som Identitaris creada per Josep Anglada, presentarà també la seva llista amb Israel Carrión com a candidat.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a El Vendrell.

Sant Pere de Ribes

Composició del govern actual

El PSC governa amb majoria absoluta el municipi. N’Abigail Garrido n’és l’actual alcaldessa.

Resultats a les darreres municipals

El PSC va sorprendre guanyant les darreres eleccions amb una majoria absoluta de 12 regidors i el 48% dels vots; 5 regidors i 20 punts més que el 2019. La segona força va ser la candidatura unitària Construïm Sant Pere de Ribes formada per Veu i Acció (ViA), UM9-CUP, SI, MES, Moviment Republicà, GER, CDR i l’Assemblea que va obtenir 5 regidors i el 22,74% dels vots. En tercera posició hi va quedar ERC amb el 10,28% dels vots i 2 regidors. Seguidament Fem Poble – En Comú Podem amb un únic regidor i el 6,32% dels vots. C’s va ser la darrera formació en aconseguir representació amb el 6,08% i un regidor. Junts per Catalunya amb el 3,12%, el Partit Popular amb el 2,75% i Solucions – El partit de tots amb el 0,24% dels vots van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions de maig

Abigail Garrido tornarà a ser la candidata del PSC amb l’objectiu de revalidar la majoria absoluta aconseguida el 2019.

Construïm Sant Pere de Ribes aquest cop serà una candidatura menys àmplia que el 2019, compta amb el suport de la CUP i Unitat Municipal. Esther Rodríguez tornarà a ser la candidata a l’alcaldia i tindran per objectiu retenir la major part possible del vot rebut el 2019.

Veu i Acció en canvi recuperarà la seva aliança amb Junts per Catalunya i presentaran a l’actual regidor i número 3 de Construïm el 2019, Albert Bonet, com a candidat a l’alcaldia. L’aliança intentarà sumar els vots de Junts el 2019 i captar la major part possible de l’electoral que va votar a Construïm el 2019 per tal de tenir una representació el màxim de notable possible.

ERC renova el seu lideratge i presenta a Montse Casaoliva com a cap de llista, després de dissoldre el grup municipal i expulsar del partit els dos regidors que van sortir escollits el 2019. Els republicans volen créixer i guanyar posicions al consistori però caldrà veure quin impacte té la crisi política que han viscut al municipi.

Daniel Carabantes serà l’alcaldable de la candidatura Fem Poble En Comú Podem que uneix Fem Poble, que fou una agrupació electors el 2015, els comuns i Podem. Tindran per objectiu ampliar la representació actual d’un sol regidor.

C’s tampoc ha estat capaç de fer llista electoral a Sant Pere de Ribes malgrat tenir-hi representació actualment. De fet, el regidor que va obtenir C’s el 2019, Oscar León, es presentarà aquest cop per Valents.

El Partit Popular presenta a Luis Jiménez com a candidat amb l’objectiu de recuperar la representació municipal.

Reacciona Ara Pacte Local serà la llista electoral de la coalició entre el PDeCAT i Ara Catalunya i Ramon Gazquez en serà el cap de llista amb l’objectiu d’aconseguir entrar al consistori.

Francisco Javier Mira serà el cap de llista de VOX que tindrà per objectiu que la formació d’extrema dreta espanyolista obtingui representació municipal.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Sant Pere de Ribes.