La comissió d’observadors internacional, un element clau pel referèndum d’autodeterminació

image_pdfimage_print

Després de l’enèsima negativa de Rajoy a negociar un referèndum d’autodeterminació vinculant, ja no hi ha excusa per prémer l’accelerador i començar a fer els passos clau per fer irreversible el referèndum. Un dels elements que pot ser més important per l’èxit del plebiscit és la conformació d’una comissió d’observadors internacionals que sigui l’encarregada de validar el procés de votació des d’una posició de neutralitat i que alhora suposi la implicació internacional en l’exercici de l’autodeterminació del poble català.

És el moment de recollir els fruits de tots aquests anys de procés d’independència en què el govern català, segons se’ns ha dit, ha mantingut discrets contactes internacionals i també alguns que no han estat tan secrets. De fet, a diversos parlaments del món ja hi ha grups de seguiment del cas català i d’allà segur que en poden sortir diputats que facin la tasca d’observador internacional. I aquesta només és una de les fonts d’on poden sorgir membres de la comissió.

La constitució de la comissió d’observadors internacional s’hauria de conformar com més aviat millor, ja que ha de ser l’àrbitre que doni garanties als catalans que volen votar ‘No’ que serà un procés neutral. També és molt rellevant que aviat es presenti públicament aquesta comissió per tal de convertir el procés d’independència català de problema intern espanyol a problema internacional. La roda de premsa on s’anunciïn les persones que el conformaran serà el punt d’inflexió que necessitem. I pot actuar com un element per, si més no, suavitzar la demofòbia que ha demostrat l’estat espanyol quan el govern català ha començat a activar els procediments per organitzar el referèndum.

Publicitat

Tenir una comissió d’observadors internacionals que faci una roda de premsa setmanal, per informar de l’evolució dels preparatius i, si s’escau, de les accions que està prenent l’estat espanyol per impedir-los, captaria l’interès de mitjans de comunicació internacionals i posaria el focus en el referèndum; dificultant l’actitud repressiva de l’estat espanyol i facilitant al govern català l’impuls dels preparatius.

Per tal que això es materialitzi d’una forma ràpida els contactes que ha anat teixint el govern català durant aquests darrers anys amb polítics i personalitats internacionals serà clau, per estar en condicions ara de conformar aquest organisme que serà clau per fer el salt a l’escena internacional.

Trenquem el marc mental espanyol i situem el procés d’independència al món!

3 COMENTARIS

  1. Molt d’acord amb l’article. Només vull recalcar el que ja insinua l’Arnau però potser a algú se li escapa: els observadors els ha de convidar i validar el govern, no les entitats civils. No anem a fer un altre 9N si no un indyref oficial i vinculant.

    • Sense cap país sobirà ni organització supranacional que avali i validi el pressumpte referèndum, el voluntarisme benintencionat dels observadors internacionals certificarà que tot plegat s’emmarca en l’àmbit intern d’un estat membre. Només sortint d’Espanya per la via dels fets consumats situariem el referèndum en el terreny dels Estats, els quals no reconeixen comunitats autònomes.

Comments are closed.