Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar
Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar
image_pdfimage_print

Avui pot ser un gran dia. En unes hores se celebrarà una cimera que pot marcar definitivament el futur d’aquesta nació, d’aquest poble, que vol construir una República, un estat independent.

Després del rebuig definitiu del President del govern espanyol, Mariano Rajoy, a obrir qualsevol via de negociació per acomodar la demanda d’una immensa majoria del poble català, els esdeveniments s’han accelerat.

Les amenaces llançades des del propi govern, d’un caràcter gravíssim, com les de la Ministra de Defensa, o les acusacions de promoure un cop d’estat, etc. van colpejar tant la societat catalana que la reacció no es va fer esperar.

Publicitat
Publicitat

Així, dissabte, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, es van reunir i van acordar un comunicat conjunt.

El President respon

Davant aquest comunicat, i particularment, davant la demanda de fer pública la data i la pregunta del referèndum, ahir diumenge, es va anunciar la intenció del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar una cimera de partits polítics membres del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR). Concretament, l’anunci el va fer la Consellera de la Presidència i Portaveu del govern, Neus Munté, en una entrevista radiofònica. Segons Munté, “Demà (per avui) a la tarda el president Puigdemont convocarà al Palau de la Generalitat a una reunió a les formacions polítiques amb representació parlamentària favorables al referèndum, també per valorar conjuntament aquest esdeveniment, per escoltar-les i per avançar en la presa de decisions conjuntes”. Els partits convocats són, doncs, el PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates, Més, Podem, Catalunya en Comú i EUiA. També hi estan cridat l’espai representat per Ada Colau

Això no obstant, la pròpia Munté va aclarir que en la reunió no es donarà a conèixer la data ni la pregunta. La resposta a les organitzacions civils sobiranistes tindrà lloc “en una o dues setmanes”. Sembla clar, doncs, que la reunió servirà per preparar el camí cap a la convocatòria del referèndum unilateral.

Absències

La formació Catalunya en Comú, liderada per Xavier Domènech, però, ja ha anunciat que no hi participarà, perquè considera que el marc adient per discutir aquestes qüestions és el plenari del PNR. Paradoxalment, Podem, sí que ha confirmat la seva participació.

La reunió se celebrarà al Palau de la Generalitat a les 17 hores. La trobada estarà encapçalada pel president Puigdemont i també hi prendran part el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera Munté.