El futur de Junts per Catalunya

Passen els dies i cap mitjà de comunicació es pregunta per la situació de la llista del president i sobre el seu futur immediat. Eduard Pujol i Elsa Artadi s’han atipat de declarar “Puigdemont o Puigdemont” com a única alternativa representant la posició de tots els que vam formar part de la candidatura. Ara bé, el nostre electorat espera quelcom més relacionat amb el nostre projecte de societat i de govern. La llista està integrada per homes i dones amb una llarga trajectòria professional i política que, hagin sortit o no diputats o diputades, han de poder opinar sobre com superar l’atzucac provocat per l’aplicació del 155 i els brutals atacs de l’Estat contra el sobiranisme. Sembla que els dirigents de Junts per Catalunya volen obrir aquest debat intern. Veurem.

Jo intentaré fer-ho solidàriament i aprofitant aquesta tribuna que m’ofereix L’Unilateral. Considero que Junts per Catalunya ha aconseguit un bateig electoral extraordinari a causa no únicament del lideratge telemàtic del president i de la bona tasca de la directora de campanya, Elsa Artadi, sinó també gràcies a la transversalitat política, social i cultural de la llista; una transversalitat que intueix un projecte que aglutina liberalisme, socialdemocràcia i ecologisme. Una opció innovadora capaç d’impulsar en una dècada l’economia circular (que pot donar milers de nous llocs de treball), la transició energètica i el desenvolupament sostenible. Caldrà mitigar l’impacte del canvi climàtic sobre el territori i aquest repte únicament es pot fer superant la dicotomia dreta-esquerra; dirigint el timó cap a una economia justa i ecològica. La llei sobre el canvi climàtic i la transició energètica heretada de la darrera legislatura és una eina fonamental per iniciar aquesta governabilitat transversal.

JuntsXCat ha de constituir-se com organització política d’àmplia base social i connectar amb l’electorat constitucionalista. Millorar la qualitat de vida és un objectiu per a tota la població. I és un reclam per ampliar l’electorat independentista.

El repte, però, és recuperar les nostres institucions i tornar a gestionar el territori afectat per l’especulació, les màfies i una globalització sense ànima. Junts per Catalunya no pot acabar “sacrificada”. L’objectiu és que la llista del president esdevingui un nou espai polític creïble i net de corrupcions. Un repte que dignificarà la tasca i el coratge del president exiliat. Hem de demostrar que tenim un projecte de govern innovador i radicalment diferent dels que s’han fet en la transició democràtica. S’espera de nosaltres una resposta esperançadora i creativa per liderar la crisi econòmica, social i ecològica més greu de la nostra era postindustrial. Junts per Catalunya ha d’esdevenir la primera formació política (pensem en una candidatura a l’Ajuntament de Barcelona) i governar amb les altres formacions sobiranistes. El dilema és com iniciar aquest nou full de ruta amb l’amenaça del Tribunal Suprem d’inhabilitar la cúpula dirigent de tot el procés.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here