Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.
Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.
image_pdfimage_print

Dolors Feliu i Torrent (Roda de Ter, 1964). Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana des del 21 de maig de 2022. Advocada, professora universitària i política. Ha exercit diversos alts càrrecs dins l’administració de la Generalitat de Catalunya. Autora dels llibres «Manual per la Independència» (Angle Editorial, 2013) i «Octubre al carrer» (Editorial Gregal, 2018).

– Maria Dolors o Dolors, com prefereixes que et diguin?
De petita em deien Maria Dolors, i també m’agrada, però és més curt Dolors.

– Què t’empeny a presentar-te a aquestes darreres eleccions al Secretariat Nacional de l’Assemblea?
Fa molt de temps que volia dedicar-me més a l’Assemblea, però les circumstàncies personals no m’ho permetien. Ara ha arribat el moment.

– En l’etapa actual que estem vivint del procés independentista, per què esculls l’activisme en lloc de la política per a treballar per al país?
Crec que la resposta està en l’activisme, i és el motor que ens ha de dur a la independència. La força de la gent mobilitzada. Els partits en aquests moments estan sense projecte, superats per la situació, i encallats en el marc autonomista.

Publicitat

– Quines seran les línies de treball principals de l’Assemblea en els pròxims dos anys del teu mandat?
La mobilització, la confrontació, la denúncia de la repressió, la resposta reactiva davant d’un Estat espanyol que nega el nostre dret a ser poble que decideix el seu futur i vol evitar la independència vulnerant els drets fonamentals de la ciutadania catalana. També es planteja posar un horitzó d’embat per fer la independència, a tot tardar a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya.

– En relació amb la llista cívica que a l’abril d’enguany va rebre el suport de les bases de l’Assemblea, de quina manera es pretén plantejar? Com aquesta llista pot promoure alhora la unitat independentista?
La llista es planteja com un pas endavant per fer front a la manca d’estratègia d’independència dels partits polítics. Si ells no fan la independència, l’Assemblea impulsarà una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament per tal de fer-la efectiva. Només es pot entendre la unitat independentista d’acord amb un projecte per fer la independència, projecte que actualment no tenen cap dels partits autoanomenats independentistes. Aquesta llista cívica s’impulsarà amb aquesta única finalitat, fer la independència.

– L’Assemblea ja ha presentat la samarreta de l’11 de setembre i el recorregut i les accions. Què reivindicaràs en el teu discurs?
Fa unes setmanes que s’ha presentat la samarreta i el recorregut de l’11S, amb el lema «Tornem-hi per vèncer». El missatge amb el qual es convoca a tota la ciutadania és el de lluita i no rendició. En uns moments en els quals aquest fals diàleg autonomista sembla ocupar les portades i el missatge oficial, volem fer sentir una veu que digui al món que volem la llibertat. Amb una samarreta negra com la bandera de no rendició que va aparèixer al setge de Barcelona el 1714. Aquest és l’esperit, reforçat amb la roda de premsa que es va fer el dia 26 de juliol al mateix Fossar de les Moreres.

– I finalment, la pregunta obligada davant la confusió que s’està vivint darrerament, per quan creus que aconseguirem la independència efectiva i com?
L’Assemblea planteja un embat a tot estirar les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, però la mobilització i el carrer marcaran el ritme de les ocasions que puguin sorgir abans. Des del Catalangate, a les clavegueres de l’Estat, l’espoli fiscal, l’acció contra la llengua catalana, a les causes reobertes dels síndics del 1r d’octubre i la situació dels 4.200 represaliats, l’exili, l’esclariment de què va passar el 17 d’agost de 2017, les tensions i repressió al Parlament, i noves accions de menysteniment i vulneracions de drets ara inimaginables, poden precipitar esdeveniments en qualsevol moment. I aquesta vegada ho sabrem aprofitar.

1 COMENTARI

  1. La llista civica ja la varen fer amb Primaries, no gracies, mes partits politics no! Que s’encarreguin del carrer que per aixo es va crear l’ANC, els mateixos estatuts prohibeixen l’ANC de convertirse en partit politic, que l’anomenin com vulguin llista civica o assemblea d’electes o el que sigui, es el mateix, un altra partit politic. A sobre tingueren la barra a l’ANC de boicotejar el Front Nacional de Catalunya diguent eren extrema dreta, no els convidaven als debats del seu programa de TV.

Comments are closed.