Perú: Tot el suport i solidaritat a les mobilitzacions de les i els treballadors i pagesos

image_pdfimage_print

Després de la destitució per “vacant” i detenció de Pedro Castillo i l’assumpció de la vicepresidenta Dina Boularte, el Perú està creuat per manifestacions, aturs regionals, corts de rutes i preses de terres, aeroports i universitats.

Les accions van clarament contra el govern de Boularte, que s’ha envoltat de dirigents dretans, partits patronals corruptes i grans empresaris i ha ratificat el rumb econòmic de fam i saqueig imposat des de la dictadura fujimorista i continuat per tots els governs. Al mateix temps ha decretat l’estat d’emergència per reprimir les protestes, secundant-se en les Forces Armades i la PNP (Policia Nacional del Perú).

Desenes de milers estan sortint al carrer en aquests dies. Això es massifica amb accions massives en 20 de les 24 regions del país. La repressió també està en ascens: ja es registren, des del diumenge passat, més de 20 morts i 200 ferits, sumat a milers de detinguts.

Publicitat

La presidenta Dina Boularte, que al principi havia expressat la seva intenció de continuar en el poder fins a 2026, ara parla d’avançar les eleccions a 2024 i després fins i tot a 2023. La crisi per dalt segueix. Dos ministres ja han renunciat a causa dels crims de la repressió. Però la mobilització no s’ha aturat i reclama que marxi ara mateix el govern, els parlamentaris i eleccions lliures.

Des de la Unitat Internacional de Treballadores i Treballadors – Quarta Internacional (UIT-QI) donem tot el nostre suport a les manifestacions, talls de rutes i ocupacions que s’estan registrant en tot el país. Repudiem la repressió i acompanyem la reivindicació que marxi el govern de Dina Boularte i el congrés corrupte. Que marxin tots és el crit popular. Exigim la llibertat de Pedro Castillo, sense que això impliqui cap suport polític a la seva figura ni al seu govern. Per comitès de lluita unitaris i democràtics, al costat dels comitès de defensa i les organitzacions socials i polítiques en lluita per a desenvolupar la mobilització i per la seva coordinació nacional. Fem una crida a unir totes les lluites per a avançar cap a una vaga nacional pels següents punts:

– Fora el govern de Dina Boularte! Què marxin tots!
– Prou de repressió. A baix l’estat d’emergència. Càstig als responsables dels morts i ferits.
– Exigim la llibertat de Pedro Castillo i altres presos polítics.
– A baix la constitució fujimorista. Per eleccions ara a una Assemblea Constituent lliure i sobirana.
– Per un govern de les i els treballadors i el poble per a aconseguir els canvis de fons que necessita el poble treballador amb un pla econòmic alternatiu obrer i popular.

Des de la UIT-QI cridem a la més àmplia solidaritat internacional en suport de la lluita del poble treballador, pagès i indígena peruà. Cridem a marxar i realitzar accions unitàries enfront d’ambaixades i consolats a tot el món.

Unitat Internacional de Treballadores i Treballadors – Quarta Internacional (UIT-QI)
17 de desembre de 2022