image_pdfimage_print

Amb motiu del centenari del naixement del fotògraf Francesc Boix i dins del programa d’actes commemoratius del 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis, avui divendres hi ha programat un acte organitzat per Fotoconnexió i el Districte de Sants-Montjuïc amb la participació de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, per tal de recordar la figura del fotògraf de Mauthausen.

L’acte es farà al saló de Plens del Consell del Districte de Sants-Montjuïc, aquest divendres 29 de gener de 2021 a les 17.30 h. Seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries per fer front a la covid-19, l’organització no permet l’assistència presencial a l’acte, per tal de reduir la mobilitat i la interacció social, i ofereixen la retransmissió en directe a través de l’enllaç a Youtube: ja.cat/HomenatgeBoix

Francesc Boix i Campo va néixer al carrer Margarit número 17 del Poble-sec de Barcelona el 31 d’agost de 1920, on el seu pare hi tenia una sastreria. Amb setze anys ja feia fotografies per a Juliol, revista de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU). S’incorporà a la 30a Divisió de l’Exèrcit republicà fent reportatges fotogràfics als fronts d’Aragó i del Segre el febrer de 1938.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Acabada la Guerra civil va exiliar-se a França on va ser internat als camps de Vernet d’Arieja i Setfonts. Després formà part de la 28 Cia de treballadors estrangers fins que va ser capturat pels alemanys i deportat a Mauthausen el 27 de gener de 1941. Com a presoner número 5185 va ser destinat al servei d’identificació del camp, on es dedicà a fer treballs de laboratori i arxiu fotogràfic d’identificació. Amb la col·laboració d’altres presos van robar i amagar fotografies i negatius de les SS, documents que Boix va utilitzar per al seu testimoni als judicis de Nuremberg i Dachau en l’acusació contra diversos oficials nazis l’any 1946.

Després de l’alliberament del camp de Mauthausen el 5 de maig de 1945, Boix va treballar com a reporter gràfic en diverses publicacions franceses com Regards i L’Humanité, fins que morí a París a causa d’una malaltia renal el 7 de juliol de 1951.