Un estudi que porta molta cua

image_pdfimage_print

El primer epicentre d’infecciós fort de la Covid-19 a Alemanya va ser un poble a l’estat de Renània-Westfàlia, Gangelt, centre de la petita comarca de Heinsberg. Algú que s’havia infectat a Itàlia o on fos va passar la infecció a la molta gent que allà celebrava el carnaval. Quan es va conèixer el grau d’infeccions i de mortalitat, el govern va tancar tota la comarca. Va ser la primera a tancar-se. El ràpid aïllament ha convertit aquella zona en objecte d’estudis sobre el desenvolupament de la pandèmia. El professor Streck, viròleg d’anomenada, ha dirigit el que ara s’anomena Estudi Heinsberg que ha causat bastant rebombori.

S’han testat 1000 persones de Gangelt i rodalia i s’hi han afegit les dades dels que ja havien estat testats positivament abans. El primer resultat és: la taxa d’infecció a Gangelt abans de l’estudi s’estimava en un 3,1 %. Després del test positiu en molta gent que no presentava cap símptoma extern de la malaltia, la taxa ha resultat ser del 19,4 %.  Un 22% dels testats positivament no havien tingut cap símptoma de la malaltia. En canvi hi havia qui n’havia tingut, però han donat el test negatiu, perquè havien tingut un simple constipat o una grip.

Extrapolant les dades de l’estudi a tot Alemanya voldria dir que la xifra d’infeccions comprovades de gairebé 170.000, passaria a 1.800.000. El president de l’Institut Robert Koch, l’autoritat màxima alemanya en virologia (que ha sortit almenys una vegada a la setmana a la TV fent un resum de la situació), ha dit que no es pot extrapolar aquesta xifra sense més ni més, perquè els camins d’infecció no són iguals a tot arreu. Però sí que opina que l’estudi pot indicar una xifra d’infeccions molt més alta del que hom pensava.

Publicitat

L’aspecte positiu, si volem dir-ne així, és que llavors la taxa de mortalitat causada per la malaltia, és molt més baixa i seria només del 0,37 % dels infectats, xifra molt inferior a la d’altres malalties epidèmiques. Admetent que potser no es puguin aplicar en general les xifres de Gangelt, és interessant, però, fer algunes comparacions, com si es pogués fer. Llavors tenim que aquest 0,37% vol dir que per cada mort representa que hi ha hagut 270 persones infectades (moltes d’elles, com he dit abans, sense saber-ho ni tenir els símptomes coneguts). Això voldria dir que a Espanya, amb 25.000 morts, hi hauria 6,5 milions de gent infectada. I als Estats Units, amb més de 100.000 morts hi hauria 27 milions d’infectats.

Contínuament es posen en dubte les xifres d’infecció a tot arreu perquè no es testa prou gent. Aquest estudi demostra com podrien ser de diferents aquestes xifres si es pogués fer un testat massiu de la població. Ni que acceptem que potser no es pot parlar del món com si fos simplement un Gangelt més gran, aquest estudi demostra que  l’expansió de la malaltia pot ser incomparablement més alta del que hom fins ara havia suposat.

El professor Streck creu que la Covid-19 no desapareixerà, sinó que serà una més de les possibles epidèmies periòdiques, per les quals caldran mesures preventives, com vacunes, quan n’hi hagi d’efectives.

Crec que Streck té sort de viure en una democràcia que funciona degudament com és Alemanya. Si fos xinès, ja seria a la presó per escampar “notícies desmoralitzants”.

1 COMENTARI

Comments are closed.