image_pdfimage_print

Ja n’hi ha prou. Aquest ha estat el missatge amb què l’ANC s’ha plantat a moltes places del país després que el Govern de Mariano Rajoy hagi decidit, incomplint la promesa de derogar el 155 un cop es formés Govern, no publicar al DOGC els Consellers que el president Quim Torra havia nomenat.

Davant d’una ingerència tan gran, l’Assemblea, amb el suport d’una vintena d’entitats, associacions i partits polítics, ha sortit al carrer per denunciar-ho. S’han omplert places i carrers a Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa i també a Barcelona, concretament davant del Born Centre Cultural.

No s’ha de cedir al xantatge

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea, ha ressaltat la deriva antidemocràtica de l’Estat després que no hagi volgut publicar els nomenaments de Consellers del president Torra. Davant d’una situació com aquesta, Paluzie ha volgut enviar un missatge clar a Torra: “no cediu amb el nomenament dels Consellers”.

Per Paluzie, l’Estat espanyol és unitari i només cedeix competències quan s’hi veu obligat, però que les torna a recuperar “quan els convé”, com ho demostra el 155, que ha batejat com a “Decret de nova planta”. “Fins que no aconseguim la independència, seguirem subordinats” ha vaticinat.

Per tot això, la presidenta de l’ANC s’ha emplaçat a reunir-se amb entitats, partits polítics i associacions per trobar la manera de fer accions que mostrin a l’Estat i al món que aquí hi ha una societat que “no acota el cap”. “Sortim decidits, determinats, a treballar amb totes les entitats i partits perquè aquesta situació no pot continuar”, ha exclamat. “I si és necessari, amb desobediència”, perquè per Paluzie, davant d’una llei injusta, la desobediència és un mecanisme “absolutament legítim” sempre que sigui de manera “democràtica i pacífica”.

Cal assolir la República

L’actor Joel Joan ha llegit el manifest, en què s’ha cridat a recuperar l’1 d’octubre i a mobilitzar-se contra el 155, que considera un “xantatge”. De fet, el manifest posa en evidència que tots els consellers nomenats pel president Quim Torra tenen els drets polítics intactes i que, per tant, no hi ha cap base legal per no publicar els seus nomenaments al DOCG. Tot i això, recorda el text, el Govern espanyol incompleix el compromís de retirar l’aplicació de l’article 155.

El manifest afegeix que el govern espanyol vol mantenir un “estat d’excepció” a Catalunya per evitar reconèixer el conflicte polític i reitera que la seva voluntat no és negociar, sinó “humiliar”. Si bé es demana defensar les institucions catalanes per “recuperar la gestió dels serveis bàsics i la salvaguarda de l’autogovern”, també es recorda que això no serà suficient, i que l’objectiu continua sent “l’assoliment de la República catalana”.

Finalment, el text incita a cercar una resposta “unitària, transversal, contundent i pacífica” contra aquesta provocació, i demana una resposta que faci “inviable” la intervenció continuada de l’Estat espanyol a les institucions catalanes i que impliqui una “desobediència” davant l’Estat que “incompleix les seves pròpies lleis” i “anul·la la democràcia”.