Cap a l’estatut colonial o cap a la independència?

image_pdfimage_print

El que valia i val l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, un dret orgànic de l’Estat espanyol, es va poder comprovar quan Mariano Rajoy i els seus amics polítics no sols del seu propi partit PP, sinó també del PSOE i de Ciutadans van declarar deposat sense base legal suficient al govern català, sorgit democràticament i constitucionalment d’unes eleccions celebrades correctament, van destituir per la seva pròpia autoritat el president de Catalunya i van dissoldre el Parlament català a finals d’octubre de 2017.

Va ser un acte escandalós que hauria d’haver provocat un clam i una protesta política en tota la Unió Europea, però que estranyament va passar bastant desapercebut.

En cap moment el Govern espanyol va estar autoritzat constitucionalment a convocar noves eleccions per a Catalunya. Això era responsabilitat exclusiva del president català Carles Puigdemont, igual que la dissolució del Parlament català. Des d’una perspectiva jurídica, totes les eleccions catalanes celebrades després del 27 d’octubre de 2017 són, per tant, probablement nul·les.

Publicitat

No obstant això, la qüestió jurídica de si Carles Puigdemont continua sent el president en funcions de Catalunya passa a un segon pla donada la forma en què Espanya tracta la seva colònia catalana.

El 12 de maig de 2024, Catalunya triarà un nou Parlament. La qüestió serà ni més ni menys que si Catalunya tornarà a sotmetre’s a Espanya i continuarà conformant-se amb un anomenat Estatut d’Autonomia, que Espanya pot suspendre en qualsevol moment si convé als interessos espanyols, o si Catalunya, que va proclamar vàlidament la seva independència conforme al dret internacional el 27 d’octubre de 2017, farà el segon pas i materialitzarà ara aquesta independència constituint una República Catalana. Aquest és l’objectiu dels partits Junts per Catalunya i la CUP, mentre que Esquerra Republicana no està mostrant realment les seves cartes i, encara que parla de les seves aspiracions a la independència de Catalunya, no sembla estar fent de moment cap pas concret i reconeixible cap a la realització d’aquest objectiu.

El president de Catalunya en l’exili, Carles Puigdemont, es presenta a les eleccions parlamentàries del 12 de maig de 2024. El fet que els seus oponents espanyols creguin que té les millors possibilitats de ser triat i també estiguin convençuts que defensarà la realització de la independència de Catalunya pot veure’s en el fet que els jutges espanyols han estat fent el ridícul davant l’opinió pública mundial en les últimes setmanes en intentar conjurar una acusació de «terrorisme» contra el president català a l’exili pel seu suposat paper en les protestes democràtiques.

A Catalunya, la gent entén molt bé a qui Espanya no vol veure com a guanyador de les pròximes eleccions parlamentàries, a qui Espanya va vigilar il·legalment amb el programa d’espionatge Pegasus i a qui tem Espanya perquè farà realitat la independència de Catalunya. Per això, els representants de l’«estat profund» a Espanya semblen no aturar-se davant gairebé res quan es tracta de trepitjar el dret humà col·lectiu del poble català a l’autodeterminació i de violar també la Constitució del Regne d’Espanya, que reconeix el dret a l’autodeterminació i, per tant, també el dret dels catalans a abandonar pacíficament l’Estat multiètnic d’Espanya com un dret superior obligatori de les Nacions Unides.

Com a exemple de com veuen alguns honorables ciutadans de Catalunya l’oportunitat històrica que els ofereix el president català en l’exili amb la seva candidatura a les eleccions del 12 de maig de 2024, es publica a continuació una carta oberta a la qual pot sumar-se qualsevol persona de bona voluntat que desitgi donar suport a la política valenta, pacífica i decidida del president català a l’exili Carles Puigdemont. Només s’ha d’enviar un correu electrònic a la següent adreça indicant el suport al contingut de la següent carta oberta: antoni@strubell.cat

Carta oberta:

«*Amb el president Puigdemont, cap a la Catalunya independent*

Les persones sotasignades, de diferents sensibilitats polítiques, partidàries de la independència de Catalunya com a eina clau per al progrés nacional, social, cultural, ambiental i econòmic del país i de la seva gent, davant de la transcendència de les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig, volem expressar el nostre suport a la llista encapçalada pel Molt Honorable President Carles Puigdemont i Casamajó.

La candidatura que el 130è president de la Generalitat de Catalunya ha proposat des de l’exili ens lliga com cap altra a la legitimitat de l’històric referèndum del 1r d’octubre de 2017.

El lideratge de qui és el més reconegut defensor de la causa d’alliberament de la nació catalana tant als Països Catalans com a Espanya, Europa i arreu del món és un actiu del màxim nivell, que mereix el nostre suport i que no podem malbaratar.

El Molt Honorable Carles Puigdemont va ser destituït il·legalment pel govern espanyol per l’article 155, per haver atès la voluntat d’una ciutadania mobilitzada al carrer i haver impulsat un procés d’emancipació nacional democràtic i pacífic. De llavors ençà, ha estat perseguit i acusat d’uns suposats delictes que no han estat acreditats a cap dels tres estats europeus on se l’ha citat a seus judicials —Bèlgica, Alemanya, Itàlia— ni als altres països on ha viatjat durant aquests prop de sis anys i mig d’exili. La seva lluita tenaç el fa mereixedor de respecte i de prestigi internacional com a valedor d’una causa justa i democràtica.

Ara que la llei d’amnistia ha de permetre la fi de la repressió de les persones encausades pel procés sobiranista des de l’any 2011 i ha de fer possible el retorn al país de qui legítimament el presidia el 1r d’octubre del 2017, cal unir esforços per tal de reprendre amb més força i intel·ligència el camí emprès i culminar-lo.

El trajecte cap a la plena sobirania requereix la màxima unitat nacional. La Catalunya d’avui ha de poder respondre als reptes d’una societat diversa en la qual el català ha de ser la llengua pròpia i vincle de cohesió, enmig d’altres grans reptes de la globalització i de l’emergència climàtica, que cal atendre amb urgència. Només així avançarem cap a “la Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa” que somiaven Macià i tantes generacions de catalans.

El 12 de maig cal anar a les urnes i fer costat al president Carles Puigdemont.

Els Països Catalans, abril de 2024»

========================

Versió Original publicada a la petició de change.org: Solidaritat amb Catalunya – pel dret a l’autodeterminació pacífica!