El major Trapero, exemple de professionalitat

image_pdfimage_print

El 17 d’agost es va produir l’atemptat a les Rambles de Barcelona. Un atemptat sobre el qual ignorem molts aspectes que, potser i només potser, algun dia ens acabin desvelant la veritat del que va passar realment aquell trist dia del mes d’agost de 2017.

La ràpida actuació dels Mossos d’Esquadra va permetre desarticular en pocs dies la cèl·lula jihadista responsable dels atemptats de les Rambles i de Cambrils. La immensa majoria de mitjans d’informació internacionals destacaven la bona actuació de la policia catalana, tot remarcant que el Govern de Catalunya no va actuar com un simple executiu autonòmic, sinó com un autèntic estat.

Els màxims responsables d’aquell èxit van ser Joaquim Forn, conseller d’Interior, i Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d’Esquadra.

Publicitat

Josep Lluís Trapero, màxim responsable de la investigació dels atemptats jihadistes a Barcelona i a Cambrils, va ser el portaveu d’un cos policial que aquells dies va fer una gestió exemplar. El mateix Josep Lluís Trapero que pocs dies abans de l’1 d’octubre emetia un comunicat en què ordenava als seus agents que evitessin l’ús de la força el diumenge del referèndum i afegia: “que la força només es podrà utilitzar en casos d’agressions a tercers o als mateixos agents que obliguin a repel·lir-la dirigint la força sols cap a les persones que estiguin agredint.” Remarcava que calia en tot moment valorar les conseqüències de l’ús de la força i evitar emprar-la si podia provocar un mal major, especialment si hi havia presència de menors d’edat, gent gran o col·lectius vulnerables. I finalitzava el seu comunicat afegint “que s’han de tenir en compte els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i facilitar el manteniment de la pau social i de la convivència mitjançant la contenció i la mediació.”

Aquest home, exemple de professionalitat, haurà de viatjar a Madrid divendres per declarar com a investigat davant l’Audiència Nacional, hereva del tristament famós Tribunal d’Ordre Públic (TOP). Va assumir algunes de les competències d’aquest tribunal franquista, com la persecució de delictes de terrorisme i d’injúries al cap d’Estat. Cal recordar que va ser creada, l’AN, per decret llei, fet totalment fora del normal, i va ser “equipada” amb jutges provinents del TOP. Se l’ha criticat perquè, entre altres coses, trenca amb el principi de ser processat per un jutge natural, és a dir, que resideixi en el lloc on s’ha produït el delicte.

El Major Trapero va ser una de les primeres víctimes del cop d’estat del 155. Viu, des del 28 d’octubre en ple ostracisme, relegat a feines administratives i amb l’espasa de Dàmocles de l’acusació de sedició que la jutge Lamela li pot fer caure al damunt divendres mateix. Per si la injustícia no fos ja prou gran i prou escandalosa, ara, la magistrada, també li vol carregar un possible delicte d’integració en organització criminal… al responsable policial que va afrontar amb èxit els atemptats de Barcelona i Cambrils… al cap dels Mossos que va afrontar l’1 d’octubre obeint el seu Govern i servint i respectant els ciutadans de tot el país.

No estic preparat per veure el Major Trapero a presó. No estic preparat per veure cap més ostatge en mans de l’Estat espanyol.

Que ningú més es lliuri a la venjança i a la repressió de l’Estat. Seguiu la via del president Puigdemont, dels Consellers i més recentment d’Anna Gabriel.