El govern britànic no haurà de consultar els parlaments d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord sobre el Brèxit

Els onze jutges del Tribunal Suprem del Regne Unit, presidit per Lord David Edmond Neuberger, Baró Neuberger de Abbotsbury
image_pdfimage_print

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha fet públic avui el seu dictamen sobre les al·legacions presentades pel govern i pels parlaments d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord al voltant de l’activació del Brèxit.

Pel que fa a les al·legacions del parlaments autonòmics, els quals demanaven poder votar abans no s’activessin les negociacions, el tribunal ha dictaminat per unanimitat que el govern no els haurà de consultar donat que les relacions amb la EU són competència del govern del Regne Unit. El Partit Nacionalista Escocès, per la seva banda, ja ha demanat al govern que els que tractin com a socis de igual a igual en les negociacions.

Pel que fa a les al·legacions del govern, el Tribunal  les ha rebutjat, 8 vots a favor i 3 en contra,  i ha atorgat al Parlament britànic la facultat de donar suport a l’executiu per iniciar els tràmits de la separació de la UE.  La data de la votació parlamentària no s’ha fet pública, però es preveu abans del 31 de març, que és la data prevista pel govern de Theresa May per iniciar-ne les negociacions.

Publicitat

Aquesta decisió podria alentir el procés de sortida del Regne Unit, i fins i tot els parlamentaris podrien blocar-lo a la Cambra dels Comuns o a la Cambra dels Lords, tot i que és poc probable. Sigui com sigui, el Partit Liberal Demòcrata ja ha anunciat que demanarà que la gent pugui voti el tractat que en resulti de les negociacions, i que sense aquesta garantia no votaran l’activació del Brexit.

Recordem que fa uns dies un tribunal d’instància inferior havia dictaminat que només el Parlament britànic tenia el poder d’activar el procés de la separació de la Unió Europea.