L'emprenedora Gina Miller, a la sortida del Tribunal Superior de Justícia britànic.
image_pdfimage_print

El Tribunal Superior del Regne Unit ha dictaminat aquest matí que només el Parlament britànic té el poder d’activar el procés de la separació de la Unió Europea, conegut com a Brexit. El dictamen estableix que el govern executiu no té plena competència per activar l’article 50 del Tractat de Lisboa, mitjançant el qual s’inicia el procés de ruptura, tal i com defensava la primera ministra Theresa May. El govern ja ha anunciat que recorrerà la decisió judicial davant el Tribunal Suprem. El dictamen es produeix després que fa poc menys de tres setmanes un grup contrari al Brexit, encapçalat per l’empresària i filàntropa Gina Miller i el perruquer Deir dos Santos, va recórrer a la justícia la decisió del govern d’iniciar el Brexit abans de març de 2017.

L’article 50 del Tractat de Lisboa estableix que qualsevol membre de la Unió Europea pot abandonar-la “d’acord amb els seus propis requisits constitucionals”, i donat que aquest precepte no està desenvolupat, les dues interpretacions romanen obertes: per una banda considerar que la prerrogativa reial atorga a la primera ministra el poder total per informar-ne Brussel·les i per l’altra considerar que correspon al Parlament un paper més important en les negociacions. El magistrat ha llegit la decisió judicial on es destaca que

“la norma més fonamental de la legislació constitucional britànica és la sobirania parlamentària”.

Si aquesta decisió esdevingués ferma podria ralentir el procés de sortida del Regne Unit, i fins i tot els parlamentaris podrien blocar-lo tot i que resulta improbable que la majoria revoqui una decisió presa en referèndum per la majoria de l’electorat.

Publicitat

Val a dir que la paralització del Brexit podria influir en el procés d’independència d’Escòcia, atès que la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon havia anunciat el proppassat 13 d’octubre que estava preparada per convocar un segon referèndum amb l’objectiu defensar el vot escocès per romandre a la Unió Europea.