Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional
image_pdfimage_print

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat la constitucionalitat de la reforma que va aprovar en solitari el govern del PP i que li permet multar o suspendre càrrecs que incompleixin les seves decisions. La reforma ha estat aprovada per 8 vots a favor i 3 en contra, la dels tres magistrats designats pel PSOE. La que en el seu dia va ser designada amb l’aval de CiU, la catedràtica de dret constitucional Encarnació Roca, ha avalat la reforma.

Aquesta reforma, que es va anunciar al setembre del 2015, va generar malestar entre els magistrats des d’un inici perquè aprofundeix el camí emprès pel govern de Rajoy de judicialitzar el procés sobiranista català.

Els mecanismes del TC van des d’una multa de tres mil a trenta mil euros a les autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin les resolucions del TC fins a la suspensió de les funcions de les autoritats o treballadors públics de l’administració responsable de l’incompliment durant el temps precís per assegurar l’observació dels pronunciaments del Tribunal.

Publicitat
Publicitat

Segons la Generalitat, la reforma vulnera les garanties constitucionals del dret sancionador en relació al principi de legalitat i va més enllà de la definició de l’àmbit de jurisdicció del TC que recull la Constitució espanyola.