image_pdfimage_print

Com que s’acosta la Diada, diverses assemblees exteriors de l’Assemblea Nacional Catalana mobilitzen com cada any la diàspora catalana. Per aquest motiu organitzen diversos esdeveniments polítics, culturals i socials per commemorar l’Onze de Setembre, data cabdal del  moviment independentista català, per la seva significació històrica.

Assemblees exteriors com les de França, Alemanya, Anglaterra, Brussel·les, Mèxic, Estats Units, Irlanda i Luxemburg tenen previstos actes que es faran la setmana que ve, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Com cada any, la Diada a l’exterior uneix política i cultura en una jornada on les tradicions catalanes van de bracet de la de mobilització i reivindicació del dret a l’autodeterminació i la independència de Catalunya.

A Anglaterra el dissabte dia 9, un vermut donarà el tret de sortida a una Diada ben completa, amb activitats infantils, una parada amb productes catalans, actuacions dels castellers de Londres i de la coral catalana, una arrossada popular i altres actuacions musicals. El coordinador de la Comissió d’Estratègia i Discurs de l’Assemblea, Uriel Bertran, participarà en un debat sobre present i futur del moviment independentista, juntament amb representants de partits.

Publicitat
Publicitat

Com ja és tradició, l’assemblea dels Països Baixos organitza el mateix dia 11, el seu popular passeig amb barca i amb estelades pels canals d’Amsterdam. La passejada acaba amb un àpat davant del monument de Picasso, a la mateixa ciutat.

L’assemblea exterior de Luxemburg ha organitzat una conferència dilluns 11 al vespre, on es debatrà sobre l’amnistia i les seves possibles conseqüències per al moviment independentista.

A França, hi haurà dues concentracions organitzades per l’Assemblea i altres entitats  locals en solidaritat amb Catalunya: a París, diumenge, i a Niça dilluns. Per la seva banda, els catalans d’Hamburg gaudiran d’una visita guiada al museu d’Altona i d’un berenar, organitzat conjuntament amb l’associació El Pont Blau.

A l’altre costat de l’Atlàntic, ANC Mèxic ha preparat una taula rodona en línia el diumenge dia 10, sobre “Llengües minoritzades: interiorització de la submissió i autorepressió”. Hi intervindran la psicòloga i iniciadora de la campanya “No em canviïs la llengua” Rosario Palomino, i Jordi Martí Monllau, professor de filosofia i autor de “Llengua i identitat nacional”.

ANC USA ha organitzat durant el cap de setmana trobades i activitats diverses a ciutats com Dallas, Minneapolis o Washington, amb la col·laboració dels casals catalans.

A Brussel·les, l’assemblea exterior i altres entitats catalanes celebraran la Diada amb música en directe i un aperitiu amb productes de la terra. Passat l’onze de setembre, ANC Irlanda celebrarà la Diada amb concerts i activitats infantils.

DELEGACIONS INTERNACIONALS I PUNT DE TROBADA PER A LA DIADA A BARCELONA

Representants d’organitzacions polítiques, socials i sindicals de diversos països i de nacions sense estat d’arreu d’Europa i del món assistiran a la manifestació d’aquest Onze de Setembre en solidaritat amb la causa catalana per la independència. Delegacions del País Basc, Galícia, Ucraïna, Bielorússia, el Sàhara, Biafra, la Cabília, Sardenya, Occitània, Flandes, les illes Mol·luques, Castella, el Xinjiang, Portugal, les Canàries, Nova Caledònia, el Rif o el Xinjiang participaran al bloc internacional de la manifestació. Seran a la capçalera de la columna País, que surt de la plaça dels Països Catalans. Aquesta columna és organitzada entre l’Assemblea i el CIEMEN.

Enguany, durant la Diada, l’Assemblea comptarà amb un punt de trobada internacional a la plaça de la Universitat. Aquest punt servirà de centre d’informació per a visitants internacionals sobre la lluita del poble català per la independència i les accions internacionals de l’Assemblea. També servirà de punt d’acreditació per als convidats de delegacions exteriors que s’uniran a la capçalera de la manifestació d’enguany, així com per als mitjans i corresponsals internacionals que cobreixin l’esdeveniment.