Detingut Agbor Balla, líder independentista camerunès

Balla i 50 activistes independentistes s'enfrontaran a un tribunal militar

Barrister Agbor Balla, al centre, en una manifestació convocada per advocats, el 7 de gener de 2017
image_pdfimage_print

El president del Consell Nacional del Camerun del Sud (Southern Cameroon Council – SCNC), Barrister Agbor Balla, i el secretari general d’aquesta organització, Dr. Fontem Neba, juntament amb nombrosos activistes, foren arrestats dimarts passat. Segons  notícies de darrera hora Agbor Balla i 49 activistes hauran de comparèixer davant un tribunal militar la propera setmana. Poc abans de tenir lloc aquests detencions el Ministre de Comunicacions Issa Tchiroma, va fer una roda de premsa anunciant que el Camerun no toleraria amenaces a la seva unitat nacional.

Camerun es una i indivisible i així romandrà. Per tant no hi haurà ni federalisme ni secessió.

El govern del Camerun ha prohibit de fet dos grups independentistes: el Consell Nacional de Camerun del Sud (SCNC), fundat el 1995,  i el Consorci Societat Civil Anglòfona del Camerun (Cameroon Anglophone Civil Society Consortium-CACSC), de recent creació.

Des del proppassat mes d’octubre els advocats i mestres angloparlants de la zona sud s’han declarat en vaga per  protestar contra l’ús despòtic i dominant del francès a la vida pública i denuncien que són tractats com a ciutadans de segona. Tot i que el Camerun és un país oficialment bilingüe, els documents públics només es fan en francès i la majoria de funcionaris parlen poc o gens d’anglès, fins i tot en àrees on n’és la llengua oficial.  A la vaga dels professionals s’han afegit els grups independentistes que malden per obtenir la independència de dues de les regions angloparlants. Per la seva banda, el govern acusa aquests grups de segrestar la vaga per afavorir els seus propis interessos polítics.

Publicitat

Diverses manifestacions han acabat violentament i en aquests moments les negociacions per finalitzar la vaga es troben en punt mort.  El govern ha prohibit les reunions públiques, han tancat una emissora de ràdio al nordoest, després que donés cobertura a un debat al voltant de la vaga. Es parla també de problemes amb les connexions d’internet. Els organitzadors de la vaga han respost amb una estratègia  “ciutat fantasma”, fent una crida a la gent de les zones angloparlants a romandre a casa seva. Aquesta setmana han aconseguint paralitzar totalment els comerços i el transport.

Recordem que l’antic Camerun francès i una part del Camerún britànic, es van unir el 1961 per formar la República Federal del Camerún, en règimen federal, que perdé el 1972 per esdevenir la República Unida del Camerun i més tard el 1984 la República del Camerun (République du Cameroun / Republic of Cameroon). Val a dir que els diversos grups existent reivindiquen des d’una major autonomia,  tornar al sistema federal vigent abans de 1972, fins a la independència.