ADN, restes òssies i familiars

image_pdfimage_print

A propòsit de la notícia que el govern de la Generalitat presenta el Pla de Fosses 2017, vull compartir amb vosaltres el següent:

La guerra civil espanyola de 1936-1939 deixa una estela de morts en tots dos bàndols, tot i que en una proporció diferent. En zona republicana es produeixen assassinats de capellans i monges, gent de dretes, etc., perpetrats per la FAI (Federació Anarquista Ibèrica) i membres de partits comunistes. En l’altre bàndol es troben les tropes franquistes, que, a mida que conquereixen territori, assassinen mestres, professors universitaris, maçons i polítics. A més, cal comptar els morts al front de tots dos bàndols, els republicans afusellats pel règim franquista acabada la guerra, els republicans morts en camps de concentració d’Espanya i en camps d’extermini nazis…

La majoria de fosses comunes de soldats republicans i persones de la societat civil continuen sense obrir-se ni identificar el cossos allà enterrats. Oficialment, a Catalunya hi ha 344 fosses reconegudes, segons dades de la Universitat de Barcelona de 2015. Al front de l’Ebre hi van morir entre 100.000 i 130.000 homes i no hi havia temps per enterrar-los. Entre el 1938 i el 1953 a Catalunya es van afusellar 3.385 persones i la majoria van ser portats a fosses comunes. És la gran vergonya de la democràcia, de l’Espanya que encara rendeix culte a l’extermini de republicans, com és el Valle de los Caídos.

Publicitat

Confrontar l’ADN de les restes òssies humanes i dels familiars

Recentment la Generalitat ha posat en marxa un Programa d’identificació genètica de restes òssies de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. No és la primera vegada que s’engega un projecte d’aquesta mena, però ara té unes característiques diferents. L’extracció de mostres genètiques l’organitza el Laboratori de Genètica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, els estudis genètics són gratuïts i les mostres es prenen en diferents centres de salut públics.

Els municipis són les entitat més sensibles amb aquesta problemàtica, per la proximitat amb la gent que ha patit la desaparició de familiars. Solidaritat Catalana per la Independència ha donat suport, des de sempre, als bancs d’ADN i a l’obertura de les fosses comunes. Aquest 2016 el Bloc Municipal Sant Vicenç, Vila-Seca i Borgonyà, i SI-La Ràpita, per veu del regidor Àlex Cervera, han presentat mocions en els ajuntaments respectius i s’han aprovat.

Els meus oncles

Anys enrere vaig aconseguir que la mort de dos oncles meus, germans, quedés documentada a l’arxiu de persones desaparegudes de la Generalitat. Era l’única manera que no quedessin abandonats i en l’oblit, com si fossin animals. Els seus cossos no sabem on són, però la família els seguim estimant i recordant. És la seva dignitat i la nostra.

Dintre d’uns dies em faré les proves d’ADN a l’Hospital de la Vall d’Hebron perquè, si un dia es troben els seus ossos, ens siguin retornats per donar-los la sepultura que es mereix un ésser humà.