image_pdfimage_print

El moviment unilateral

Les darreres setmanes el Referèndum Unilateral d’Independència (RUI) ha ocupat bona part de l’atenció mediàtica i de “L’Unilateral”. Entre altres, recordem el posicionament de Ferran Armengol Ferrer, Bernat Dedéu i Demòcrates de Catalunya, que s’hi van mostrar a favor. Antoni Abat, al seu torn, va defensar al Parlament de Catalunya la declaració unilateral d’independència, si bé “el mateix dia s’hauria de convocar un referèndum d’independència”.

La CUP va aprovar a l’assemblea nacional d’Esparreguera forçar un referèndum unilateral com a tard el gener del 2017 i, com han declarat després del ‘no’ al pressupost, que podria servir per retocar el full de ruta i refer el pacte amb Junts pel Sí en vista a la qüestió de confiança del setembre que ve.

Pel que fa a Solidaritat Catalana per la Independència i Reagrupament Independentista, aquests partits defensen declarar la independència de Catalunya de forma unilateral, sense haver-se pronunciat explícitament sobre el RUI.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Escepticisme o negació en els partits catalanistes que es presenten a les eleccions a les Corts Generals

En les files de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas planteja unes noves eleccions com a alternativa al referèndum unilateral, Carles Puigdemont opina que “Podem negociar la data i la pregunta del referèndum“. El mateix Puigdemont va afirmar “el projecte polític de Catalunya no és antiespanyol, ni vol donar l’esquena a Espanya”, sinó el que vol és “reentendre’ns, creant una estructura política diferent que ens permeti el que ja vam intentar amb l’Estatut de 2006, que és tenir una relació una mica més bilateral, a la qual ens puguem sentir tots una mica més respectats i escoltats“.

Francesc Homs, candidat de CDC a les eleccions del 26-J, va proposar crear una comissió de treball sobre la qüestió catalana al Congrés dels Diputats i, avui mateix, ha rebutjat un referèndum unilateral perquè els partidaris del ‘no’ no hi participarien i no tindria legitimitat internacional. “No en faríem res de convocar un RUI si la gent del “no” el boicotés, perquè davant la comunitat internacional seria difícil sostenir-ne la seva legitimitat’, ha argumentat.

El candidat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián, també avui ha assegurat que “Esquerra no serà qui veti la convocatòria d’un RUI”. Ara bé, ha recordat que sobre la taula hi ha un full de ruta pactat, determinat i molt clar, que s’ha de respectar. Entre d’altres motius perquè ja posa com a mecanisme per culminar el procés sobiranista un referèndum i unes eleccions constituents. Al seu torn, el número dos d’ERC a Barcelona ha afirmat “qualsevol modificació al guió hauria de tornar a passar per la cambra catalana”. D’altra banda, Marta Rovira, la secretària general del partit, en un acte electoral a Blanes, ha dit que no veu ara “una majoria política ni social” al voltant del referèndum unilateral d’independència (RUI). “Però si es produeix, serem els primers d’agafar-lo”.

Al seu torn, ICV, organització integrada a En Comú Podem, promou un Acord Nacional pel referèndum “no vinculant”, per tant, no parla de RUI sinó d’una consulta semblant a la que es va fer el 9N. Avui el candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha considerat que la proposta llançada per l’independentisme de fer un RUI és una espècie de viatge al passat. “Primer que expliquin en què consisteix exactament, perquè si és per repetir el 9N entraríem en un bucle temporal, tornaríem al passat, perquè el RUI és el que en principi es va fer el 9N”. Domènech ha reiterat que la millor manera de desbloquejar el “plet català” és amb la celebració del referèndum pactat, una iniciativa que comparteixen amb els seus aliats de Podem i altres coalicions territorials.