image_pdfimage_print

El dijous, 2 de juny, el Projecte Sèpia inicià la seva fase més innovadora, que servirà de referent a Europa: la primera actuació per salvar els ous de sèpia i calamar dipositats per error a les xarxes dels pescadors. Durant 20 dies els pescadors de l’Escala han recollit uns 80.000 ous, que aquest dijous es van col·locar en unes gàbies experimentals que funcionaran com a incubadores fins al naixement dels juvenils.

Quan el pescador lleva les seves xarxes, s’hi troba els ous que les sèpies i calamars hi han post, ja que antigament els lligaven a les branques aportades pels rius, però en l’actualitat aquestes no són suficients. Fins l’inici del Projecte Sèpia, fa dos mesos, els pescadors retornaven els ous al mar pensant que així els salvaguardaven, però en realitat s’erosionaven, es fracturaven i servien d’aliment als peixos. Ara els recullen amb afany i dedicació. “Hem aconseguit sensibilitzar al pescador, que fins ara veia els ous com un laboriós treball per netejar les seves xarxes, però ara, veuen l’ou com a una possibilitat de millorar el futur. Aquest és el gran èxit” explica Isaac Moya, cocreador del Projecte Sèpia.

Gràcies a la implicació de la Confraria i que els pescadors col·laboren motivadament, s’han recol·lectat mil ous diaris de Sèpia i calamar per barca pesquera. Així doncs, en el cas de l’Escala, resulten uns 4 mil ous diaris, que fins ara es perdien inútilment. El Projecte Sèpia S.C. els ha recomptat, i amb 20 dies feiners s’hi han dipositat 20.000 ous de sèpia i cap a 60.000 de calamar i n’expressen el seu entussiasme i estupefacció.

Publicitat

“La sorpresa al conèixer la gran quantitat d’ous que es poden recuperar dels arts de pesca ha sigut molt gran, tant a nivell del pescador com nostre, del Projecte Sèpia S.C. Els pescadors sabien que estàvem parlant d’un gran número d’ous, però després del primer recompte, són els primers impressionats! No s’ho esperaven, i nosaltres tampoc, i menys en tants pocs dies!”.

La tasca que els encomana a partir d’aquest moment, és la de salvar el màxim nombre d’aquests ous, que en puguin sortir els juvenils, perquè una part arribi a adults, s’incorporin a la població de cefal·lòpodes del nostre mar, que es troba en alarmant retrocès, i es reprodueixin a les aigües de l’Escala. L’altra part, serà aliment pels depredadors, fent augmentar el volum de pesca de peix.