Simulació d'intensitats percebudes del terratrèmol
Simulació d'intensitats percebudes del terratrèmol
image_pdfimage_print

A les 8.57 hores d’aquest matí s’ha produït un sisme de magnitud 3,6 amb epicentre entre Vilafant i Banyoles. No es té constància que hagi causat danys personals ni materials. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha informat d’un sisme previ, de menor magnitud (2,6) i que no ha estat percebut ni ha causat danys, amb el mateix epicentre. També ha informat que es podrien produir rèpliques de menor magnitud perceptibles per la població. Posteriorment hi ha hagut un altre sisme a la mateixa zona de magnitud menor.

Catalunya registra una mitjana de 800 sismes anuals, la majoria no percebuts

Catalunya registra anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria de magnitud inferior a 2 i, per tant, no percebuts per la població, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa Sísmica de Catalunya. Durant l’any 2015, només tres sismes van ser percebuts: el del 9 d’abril a la costa de Tarragona de magnitud 3.4, el del 20 d’octubre al golf de Roses (M4.3) i el del 18 de novembre a la Cerdanya (M3.0).

Considerant les dades històriques, cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol superior a 4 graus i, cada 30 anys, un de més de 5. Només es té coneixement d’un terratrèmol de 6.3 graus a la història, el del 1428 a la zona de la Garrotxa i el Ripollès. La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera.

Publicitat