image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat la reformulació del decret del Premi Catalunya al Món, creat el 2022, per dotar-lo d’un caràcter més social i que el guardó tingui un impacte positiu a la societat.

El principal canvi és la supressió de les cinc categories existents per concentrar-les en un únic guardó, amb el qual el Govern reconeixerà cada any un sector específic del país que hagi excel·lit en la projecció de Catalunya al món.

Posteriorment, es crearà un jurat format per personalitats del sector reconegut pel Govern, que escolliran i premiaran un projecte que actualment estigui contribuint a la internacionalització de Catalunya.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

D’aquesta manera, el Govern pretén fer un reconeixement públic als sectors del país que han destacat per la seva activitat en l’àmbit internacional, però, al mateix temps, assegura que la dotació econòmica recau en una iniciativa emergent i, per tant, té un retorn a la societat.

L’objectiu final del premi és el mateix: reconèixer la tasca de persones o entitats catalanes que contribueixen a la projecció exterior del país.

Es preveu que el mes d’abril el Govern anunciï el primer sector que reconeixerà i, a partir d’aquí, es configurarà el jurat integrat per persones amb una sòlida trajectòria d’aquest sector, que seran les responsables d’escollir el projecte premiat entre les candidatures presentades per la ciutadania.

La dotació econòmica del premi es concretarà a cada convocatòria anual. L’objectiu del guardó és que el projecte guanyador pugui continuar contribuint a la internacionalització de Catalunya.

Per altra banda, el Govern ha aprovat la cinquena edició del Pla Japó, que estructura les relacions entre Catalunya i el país nipó durant el període 2024-2027 amb un marc estable i permanent, així com el vincle estret amb el Consolat del Japó a Barcelona a través dels seus grups de treball. El document es presentarà a la reunió plenària anual del Comitè Catalunya Japó, l’òrgan que elabora el pla, el divendres 16 de febrer al Palau de la Generalitat, i més endavant al Japó.

El Pla s’emmarca en un context d’excel·lents relacions bilaterals entre els dos països, que enguany, a més, viuran un punt d’inflexió amb la inauguració de la Delegació del Govern al Japó, amb seu a Tòquio, prevista per al segon semestre del 2024.

Les bones relacions entre Catalunya i el Japó ja es van demostrar a la visita de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, al país nipó a finals del 2023. Durant el viatge, es va anunciar que el Govern signarà un acord de col·laboració bilateral amb el Govern de Kyoto, el primer entre Catalunya i el Japó, de manera que Kyoto es convertirà en el principal soci de Catalunya al país asiàtic.

Una col·laboració transversal entre Catalunya i el Japó

Fruit de la col·laboració transversal entre diversos departaments del Govern, el Pla Japó 2024-2027 presenta quatre objectius principals:

·Reforçar la prioritat del Japó per a Catalunya i la presència de Catalunya al Japó.

·Estructurar la relació institucional entre Catalunya i el Japó i facilitar-ne el seguiment i l’avaluació.

·Cohesionar una acció exterior coordinada envers el Japó.

·Impulsar iniciatives que reforcin els llaços entre Catalunya i el Japó.

4 eixos, 46 accions

El Pla Japó 2024-2027 està estructurat en 46 accions repartides en quatre eixos: empresa, turisme, universitats i recerca, i cultura.

·En l’eix empresa, es treballaran la competitivitat, les infraestructures i l’entorn empresarial, les relacions amb les empreses japoneses establertes a Catalunya, la internacionalització de les empreses i start-ups catalanes al Japó, i la marca Catalunya amb motiu del nomenament de regió mundial de la gastronomia (2025).

·En l’eix turisme, es treballarà per la connexió aèria directa entre Barcelona i Tòquio, i es reforçaran les accions en matèria de seguretat i emergències.

·En l’eix universitats i recerca, s’impulsaran aliances estratègiques i institucionals, es potenciarà la col·laboració en recerca i innovació, i es fomentarà la mobilitat d’estudiants i personal universitari.

·Finalment, l’eix cultura promourà la presència de la llengua i cultura catalanes al Japó i viceversa, i facilitarà els intercanvis d’artistes i grans equipaments dels dos països.

Valoració molt positiva de la col·laboració amb el Japó

El Comitè Catalunya Japó és l’òrgan que ha pilotat la cinquena edició del Pla Japó. Creat el 2009, actualment està presidit per la Secretaria d’Acció Exterior del Govern i de la Unió Europea, el Consolat General del Japó a Barcelona i, com a novetat, la Delegació del Govern al Japó, encapçalada per la delegada, Mònica Castella Pujadó.

El cinquè Pla Japó pren el relleu del quart (2020-2023), durant l’aplicació del qual les relacions bilaterals del Govern amb el Japó s’han dinamitzat considerablement. Entre les fites més rellevants, s’ha engegat la col·laboració conjunta en el projecte europeu EU-Japan Region to Region Innovation, en què Catalunya i cinc prefectures japoneses col·laboren en àmbits com la transició verda i industrial, la salut, la competitivitat i la transició demogràfica.