Casa consistorial de Manresa
Casa consistorial de Manresa
image_pdfimage_print

En aquesta quarta entrega analitzarem les candidatures dels cinc municipis més poblats de la Catalunya Central.

Manresa

Composició del govern actual

A la ciutat més poblada de la Catalunya Central hi ha un govern de coalició entre ERCJunts per Manresa que s’ha repartit l’alcaldia a raó d’un any per Junts i tres anys per Esquerra. El primer any de mandat l’alcalde va ser Valentí Junyent, qui ja era alcalde des de la primavera del 2011, culminant així un període de 9 anys. Els altres tres anys l’alcalde ha estat Marc Aloy, que ha fet que els republicans tinguessin aquesta responsabilitat per primer cop des del període de la república dels anys 30.

Resultats a les darreres municipals

La força més votada a les eleccions va ser ERC amb 8 regidors i el 28,14% dels vots. Però va ser una victòria molt i molt ajustada, ja que Junts per Manresa tan sols va treure 10 vots menys. De manera que Junts també va tenir 8 regidors i el 28,11% dels vots. La tercera força municipal va ser el PSC que va millorar els resultats del 2015 en què havia fet un mínim històric a la ciutat i va obtenir 4 regidors i el 14,63% dels vots. La CUP – Fem Manresa va revalidar els 3 regidors que ja tenia amb el 10,09% dels vots. Tot seguit hi va quedar C’s que també va revalidar els 2 regidors que ja tenia amb el 7,04% dels vots.

Publicitat

Cinc candidatures van quedar fora del consistori per no superar el 5% de vot mínim. Manresa En Comú amb el 3,05% dels vots, el Partit Popular amb el 2,59%, Primàries Manresa amb el 2,44%, Podemos amb l’1,80% i finalment VOX amb l’1,32%.

Candidatures a les eleccions de maig

ERC tornarà a presentar-se amb Marc Aloy com a candidat a l’alcaldia amb l’objectiu de revalidar-la i incrementar la diferència amb Junts i no haver de cedir l’alcaldia una part de la legislatura.

Junts per Catalunya, en canvi, es renova, i presentarà a Ramon Bacardit com a alcaldable. La formació aquest cop es presenta sense comptar amb el PDeCAT i tindrà per objectiu tornar a ser la primera força municipal i recuperar l’alcaldia.

El PSC també es renova i presentarà a Anjo Valentí com el seu cap de llista. La formació espanyolista tindrà per objectiu millorar els resultats del 2019 i apropar-se als resultats que obtenia fa 15 anys, abans de l’inici del procés d’independència.

La CUP repetirà amb Roser Alegre com a candidata i mirarà de superar el seu sostre històric de tres regidors intentant recuperar la tercera posició que havia ostentat el 2015.

C’s lluitarà per no desaparèixer del consistori manresà amb Andrés Rojo encapçalant de nou la llista espanyolista.

L’espai dels Comuns i de Podemos que es van presentar per separat el 2019 sense èxit, aquest cop es presentarà unit sota la marca Manresa En Comú Podem amb la que ja fou cap de llista dels comuns Ana Querol com a cap de llista. La coalició haurà de retenir el vot a les dues llistes del 2019 i, així i tot, no en tindrien prou per superar el 5%.

El Partit Popular es renova presentant al germà de qui ja va ser regidor municipal, Josep Lluís Javaloyes amb l’objectiu de recuperar la representació municipal aprofitant la dinàmica positiva de la formació espanyolista a escala nacional i estatal.

També VOX serà present a la capital del Bages amb Inmaculada Cervilla com a candidat batallant per aconseguir la major part possible del limitat pastís de vot espanyolista a la ciutat i superar el 5% del vot per tenir cadira al ple.

Hi haurà també una llista en clau local, Impulsem Manresa, que tot i aprofitar els drets electorals del PDeCAT manté una dinàmica força independent d’aquest partit. Joan Vila en serà l’alcaldable i tindrà l’objectiu de situar al ple municipal un bloc alternatiu als partits nacionals. A la candidatura hi participen alguns dels membres de la llista de Primàries Manresa del 2019.

El Front Nacional de Catalunya també presenta la seva llista amb Sergi Perramon al capdavant.

Enquestes electorals

Tan sols s’ha publicat una enquesta sobre els possibles resultats de les eleccions municipals a Manresa. És un sondeig d’Electomanía publicat per Crónica Global el mes de març d’aquest any que fa una estimació de les tendències de vot d’acord amb les respostes a una enquesta online de 431 manresans. L’enquesta estima que Junts per Catalunya guanyaria les eleccions municipals a Manresa amb 9 regidors i el 27,9% del vot. En segona posició hi quedaria ERC amb 7 regidors i el 24,8% dels vots. El PSC milloraria resultats i tindria 5 regidors i el 17,3% del vot. La CUP tornaria a tenir 3 regidors i l’11,1% del vot. El PP seria la darrera força a obtenir representació i tindria 1 regidor i el 5,1% dels vots, just per sobre del llindar mínim.

En Comú Podem amb el 3,9%, C’s amb el 3,5% i VOX amb l’1,4% quedarien fora del consistori. L’enquesta, pel fet de fer-se en el marc d’un conjunt d’enquestes sobre les municipals d’àmbit estatal, no té en compte opcions municipals com Impulsem Manresa o bé d’àmbit català minoritàries com el Front Nacional.

Vic

Composició del govern actual

Junts per Catalunya va guanyar les eleccions del 2019 amb majoria absoluta i això els va permetre investir un govern monocolor encapçalat per Anna Erra.

Resultats a les darreres municipals

Tal com hem dit, Junts per Catalunya va guanyar les eleccions amb 11 dels 21 regidors del consistori i el 43,41% dels vots. La segona força va ser ERC amb 5 regidors i el 19,36% dels vots. Seguidament, hi va quedar la llista de Capgirem VicCUP amb 4 regidors i el 15,32% dels vots. La darrera força municipal amb representació va ser el PSC amb una sola regidora i el 6,07% dels vots.

Un total de 5 formacions van quedar fora del consistori perquè no van superar el 5% mínim de vots. Vic En Comú Podem va obtenir el 4,67% dels vots. C’s van aconseguir el 3,85% dels vots. Som Identitaris van rebre el 2,85% dels vots. Vic Sentit Comú es van quedar amb el 2,12% dels vots. I finalment el PP va rebre un escàs 1,18% dels vots.

Candidatures a les eleccions de maig

El juny de l’any passat Anna Erra va anunciar que no es tornaria a presentar a les eleccions municipals. Junts per Catalunya ha escollit a Albert Castells com el nou alcaldable de la formació amb l’objectiu de revalidar la victòria als comicis.

ERC, en canvi, tornarà a presentar a Marina Balasch com a candidat a l’alcaldia. La formació republicana tindrà per objectiu retallar el màxim la distància amb Junts i optar a un possible govern alternatiu liderat per aquest partit o bé almenys a formar part del govern de la ciutat.

La CUP també canvia de lideratge i ha escollit a Carla Dinarès com a cap de llista. Els anticapitalistes que des de fa dues legislatures tenen quatre regidors, el seu sostre electoral, intentaran millorar aquest resultat.

El PSC després que la seva única regidora, Carme Tena, estripés el carnet i passés a ser no adscrita s’ha quedat sense representació municipal. Van escollir a Miquel Ylla com a cap de llista malgrat que Tena havia expressat la seva voluntat de repetir. Els socialistes aspiren a incrementar la seva representació aprofitant la dinàmica de creixement a escala nacional.

Vic En Comú Podem presenta a Arnau Martí per intentar obtenir representació municipal. Per fer-ho tan sols haurien d’incrementar una mica el percentatge que van treure el 2019, ja que van quedar prop del 5% dels vots.

Josep Anglada es tornarà a presentar a les eleccions sota la marca Som Identitaris amb l’objectiu de recuperar la representació municipal que havia tingut amb Plataforma per Catalunya.

El Partit Popular per la seva banda ha escollit a Pau Ferran per tornar a tenir un regidor al consistori, cosa que no aconsegueixen des de l’any 2003.

L’exregidor Xavier Farrés liderarà la llista d’Ara Vic, candidatura que té el suport del PDeCAT i d’Ara Catalunya i que intenta recuperar un espai del catalanisme moderat en aquestes eleccions municipals.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Vic.

Manlleu

Composició del govern actual

A Manlleu hi governa una coalició entre ERC Junts per Catalunya liderada per l’alcalde republicà Àlex Garrido des de l’inici de la legislatura.

Resultats a les darreres municipals

A les eleccions del 2019 la força més votada va ser ERC amb 9 regidors i el 35,94% dels vots. Junts per Catalunya va quedar en segona posició amb 5 regidors i el 20,24% dels vots. Seguidament el PSC amb 3 regidors i el 14,90% dels vots. La CUP també va obtenir 3 regidors i el 13,85% dels vots. La darrera força en aconseguir representació fou Som Identitaris, el partit de Josep Anglada, amb 1 sol regidor i el 6,25% dels vots. C’s amb un 4,13% i Manlleu En Comú Podem amb un 3,04% van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions de maig

ERC renova el seu lideratge i presentarà a Eva Font com a candidata amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia que el partit ostenta des de l’any 2003.

Junts per Catalunya tornarà a presentar a Arnau Rovira com a cap de llista de la formació amb l’objectiu de retallar distàncies amb els republicans.

El PSC també torna a presentar Marta Moreta com a alcaldable amb l’objectiu de millorar resultats i intentar tenir la clau de la governabilitat.

La CUP es renova i ha escollit a Lleonart Sánchez com a cap de llista amb l’objectiu de millorar resultats, revalidar almenys el seu màxim històric de quatre regidors i intentar ser tercera força municipal de nou.

Javier Jiménez repetirà com a cap de llista de C’s amb l’objectiu d’intentar aconseguir representació per primer cop a Manlleu, tot i que la dinàmica general del partit no hi acompanyi.

Miquel Sánchez serà l’alcaldable de Manlleu En Comú Podem, per intentar aconseguir representació al consistori.

La coalició electoral entre el PDeCAT i Ara Catalunya presentarà la llista Ara Gent de Manlleu amb Jordi Rossell com a candidat amb l’objectiu d’obtenir representació política al municipi.

També Aliança Catalana presentarà la seva llista encapçalada per Roger Saborit amb l’objectiu d’ampliar els municipis on aquesta formació té representació política.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Manlleu.

Berga

Composició del govern actual

La legislatura a Berga va començar amb la investidura de Montse Venturós com a alcaldessa únicament amb els 8 vots de la CUP que va formar govern sense tenir majoria absoluta. Posteriorment a finals del 2020 la CUP i ERC van arribar a un acord per formar un govern de coalició. El juliol del 2021 Venturós va abandonar el càrrec per motius personals i Ivan Sànchez va agafar-ne el relleu.

Resultats a les darreres municipals

A les eleccions del 2019 la CUP va treure rèdit d’haver governat durant l’anterior legislatura i va ampliar la seva majoria amb 8 regidors i el 40,75% dels vots. La segona força municipal va ser Junts per Catalunya amb 6 regidors i el 28,60% dels vots. ERC va perdre un regidor i es va quedar amb 2 i l’11,54% dels vots. El PSC va ser la darrera formació a obtenir representació amb un sol regidor i el 9,07% dels vots.

El Partit Popular amb el 3,07% dels vots, Berga En Comú amb el 2,47%, Decidim Berga amb el 2,23% i C’s amb l’1,10% van quedar fora del consistori.

Candidatures a les eleccions de maig

La CUP es presenta amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia presentant l’actual alcalde, Ivan Sànchez, com a cap de llista.

Junts per Catalunya presentarà a Ramon Caballé com a alcaldable amb l’objectiu de superar la CUP i aconseguir l’alcaldia de la capital del Berguedà.

Moisès Masanas és la persona escollida per ERC per millorar resultats i retallar distàncies amb les dues primeres forces polítiques del consistori.

El PSC repeteix de candidat amb Abel Garcia amb l’objectiu de fer crèixer l’escassa representació municipal que té a Berga.

El Partit Popular ha escollit Xavier Serrahima per recuperar la representació política al municipi que va perdre el 2015.

Berga En Comú Podem també intentarà obtenir representació amb Francesc Ros com a cap de llista.

Les eleccions també tindran la presència d’una llista independent sota el nom de Berga Grup Independent que estarà liderada per Judit Vinyes, després que hagin aconseguit recollir més d’un miler d’avals per la seva agrupació d’electors, el doble del que necessitaven.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Berga.

Torelló

Composició del govern actual

ERC ha governat Torelló en minoria des de l’inici de la legislatura amb Marçal Ortuño com a alcalde del municipi osonenc.

Resultats a les darreres municipals

ERC va guanyar les eleccions a Torelló amb 7 regidors i el 39,15% dels vots, que dobla els resultats del 2015. La segona força va ser la CUP amb 5 regidors i el 26,22% dels vots, 2 regidors i 10 punts més que el 2015. Junts per Catalunya en canvi es va quedar amb 3 regidors i el 15,32% dels vots, menys de la meitat del resultat de CiU, la força de la qual herava els drets electorals, el 2015. El PSC va ser la darrera força a obtenir representació amb 2 regidors i el 13,63% dels vots. C’s va presentar per primer cop llista al municipi i va obtenir el 3,98% dels vots, per sota del 5% mínim.

Candidatures a les eleccions de maig

ERC lluitarà per revalidar l’alcaldia repetint amb Marçal Ortuño com a alcaldable.

La CUP en canvi ha escollit la qui fou número dos de la seva llista l’any 2019 i actualment regidora a l’oposició, Maria Àngels Casals, com a cap de llista amb l’objectiu d’intentar superar ERC i guanyar les eleccions.

Junts per Catalunya presentarà el qui fou el número tres de la llista del 2019 i actualment regidor a l’oposició, Jordi Rosell, amb l’objectiu de millorar resultats i escalar posicions al consistori.

El PSC presentarà també la qui fou número dos l’any 2019 i actualment regidor a l’oposició, Roser Roma, per millorar resultats aprofitant el creixement general dels socialistes.

Enquestes electorals

No consta cap enquesta electoral sobre les eleccions municipals a Torelló.