Mediamarkt com a estructura d’estat

Amb la Llei de banderes, totes les institucions, inclosa l’Agència Tributària, estan obligades a penjar les banderes oficials del territori.

image_pdfimage_print

La Generalitat està incomplint de forma flagrant la llei. I m’estranya que la fiscalia, el Tribunal Constitucional, Manos Limpias (ai no! que ara tenen altra feina), o el mateix Govern de Rajoy per veu de la inefable Soraya Sáenz de Santamaría, estiguin trigant tant en denunciar el Govern. I la llei vulnerada no és qualsevol cosa. Es tracta ni més ni menys que la sacrosanta Constitució Espanyola. Concretament, s’està vulnerant l’article 4 de la Constitució.

El precepte constitucional violat és el relatiu a les banderes en els edificis públics. L’article 4.2 de la Constitució espanyola diu que

“Los Estatutos podrán reconocer banderas y enseñas propias de las Comunidades Autónomas. Estas se utilizarán junto a la bandera de España en sus edificios públicos y en sus actos oficiales.”

Doncs bé, ja fa un mes llarg que es van obrir a bombo i plateret les portes de la seu central de l’Agència Tributària de Catalunya, allà on la Zona Franca perd el seu nom, i encara no oneja la bandera espanyola a l’edifici oficial, tal com mana la Constitució i la llei de banderes. Molts pensareu que el fet de no penjar la bandera espanyola en un edifici públic no és nou a casa nostra. Recordeu l’Ajuntament de Gallifa que es va negar a penjar la bandera espanyola i el qual, finalment, i per donar compliment al requeriment que li va fer la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va optar per penjar una minúscula i ridícula bandera rojigualda. La cosa no és intranscendent. Recordem que amb la Llei de banderes, totes les institucions, inclosa l’Agència Tributària, estan obligades a penjar les banderes oficials del territori. L’incompliment d’aquesta llei podria comportar des d’una multa fins a la inhabilitació dels responsables.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

El més estrany d’aquesta situació, però, no es que a l’Agència Tributària de Catalunya no onegi la bandera espanyola, sinó que no oneja cap bandera, ni tant sols la catalana. Per tant, en aquest cas, i per si això no fos suficient, també s’està incomplint una Llei orgànica de l’Estat. Concretament s’està vulnerant l’article 8 de la Llei Orgànica 6/2006 de reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, sancionada per Sa Majestat el Rei Joan Carles I el dia 19 de juliol de 2006, que, en el seu apartat segon estableix que

“La bandera de Catalunya és la tradicional de quatre barres vermelles en fons groc i ha d’ésser present als edificis públics i en els actes oficials que tinguin lloc a Catalunya.”

Però, més enllà de l’incompliment del deure de fer onejar les banderes en un edifici oficial, els contribuents que han de personar-se a la nova seu tenen dificultats de trobar-la atès que no hi ha cap rètol que identifiqui la seva ubicació. Ni placa, ni directori, ni logotip, ni banderes, ni llums de neó. Res. Potser tot forma part d’una estratègia per a camuflar una creixent estructura d’estat i, el dia més inesperat, s’hissarà una estelada. Però no siguem somiatruites, potser es tracta, simplement, d’un oblit fruit de les presses del trasllat, i les banderes s’han quedat, per descuit, en l’antiga seu del carrer Fontanella on, es veu, obrirà una botiga de Mediamarkt.