Imatge de l'aplicació de demostració de l'atles de les paraules
Imatge de l'aplicació de demostració de l'atles de les paraules
image_pdfimage_print

On són exactament les paraules en el nostre cervell? La revista Nature acaba de publicar un treball (Natural speech reveals the semantic maps that tile human cerebral cortex) els autors del qual han creat un mapa interactiu que mostra quines àrees del cervell responen en escoltar diferents paraules. El mapa revela com el llenguatge s’estén per tota l’escorça i en tots dos hemisferis, i mostra com existeixen grups de paraules agrupades per sentits. El model interactiu ens permet explorar la complexa organització dels enormes diccionaris en els nostres cervells.

Per arribar fins aquest mapa o diccionari cerebral, els neurocientífics van reclutar a set voluntaris. Aquests van haver de ficar el cap en un escàner cerebral mentre escoltaven dues d’un programa radiofònic nord-americà. Mitjançant una tècnica d’imatge per ressonància magnètica funcional, els investigadors van registrar l’activitat cerebral durant la sessió.

A continuació varen descompondre les històries del programa per tenir el guió complet i van obtenir 10.470 paraules. Amn l’ajuda de potents ordinadors van poder relacionar gairebé cada paraula amb determinada zona del cervell, i les van agrupar en 12 grans categories a manera de continents perquè el seu atles fos llegible. El model que han creat sobre aquestes dades és capaç de predir com va a representar el cervell una informació que encara no se li ha presentat”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets