Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya
Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya
image_pdfimage_print

El Departament de Territori i Sostenibilitat acaba de publicar el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, que permet conèixer i comparar la qualitat de la foscor del cel en diferents indrets del país. El mapa ofereix per primera vegada de forma conjunta els resultats de les campanyes de mesuraments fetes entre el 2012 i el 2015 i està pensat tant pel públic general com pel tècnic.

Així, el visor del mapa ofereix dues formes de consulta. En primer lloc, es poden veure els graus de qualitat en funció d’una classificació qualitativa de fàcil comprensió. També es poden consultar els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, amb les dades més tècniques.

Una mala qualitat del cel pertorba les condicions naturals del medi nocturn, afectant els ecosistemes i la biodiversitat, a banda de tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons del cel, atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l’atmosfera.

Publicitat

L’anàlisi d’un indret concret permet avaluar l’estat d’aquesta porció del cel estudiat, localitzar els focus de contaminació lumínica i determinar els espais menys afectats, amb la finalitat de preservar la foscor del cel nocturn.

El mapa de qualitat del cel nocturn destaca l’excepcional foscor del Montsec i la bona qualitat del Montsant.