Calonge, poble de llibres

image_pdfimage_print

La primera vegada que vaig estar en una vila del llibre va ser a Montoliu, Occitània, a prop de Carcassona. En vaig quedar enamorat, tant que hi he tornat diverses vegades. En una, on hi vaig anar amb la família, vam dormir en una casa de pagès de la rodalia per poder tornar-hi l’endemà. En aquesta Village du Livre hi ha quinze llibreries on hi trobes totes les especialitats. Jo ja sabia que a Catalunya no en teníem cap de vila del llibre i en l’època en què vaig ser membre del Gremi d’Editors de Catalunya i de la Cambra del Llibre, en diferents ocasions havia proposat de promoure’n una, però la realitat és que ningú no em va fer cas. Quan em vaig assabentar que a Castalla-Lleó n’hi havia una, no vaig parar fins a anar-la a conèixer. Es tracta de la Villa del Libro que està a Urueña, un poble situat al nord-oest de la província de Valladolid. Un lloc molt ben triat, damunt d’un promontori emmurallat que des de la part oest es contempla una panoràmica meravellosa: els camps de Castella i unes postes de sol encisadores. Tota la vila està pintada de blanc i alberga una dotzena de llibreries de diferents especialitats. Era una vergonya que a Catalunya, on Barcelona és la capital mundial de l’edició en castellà i en català, no n’hi hagués cap.

El 10 de desembre de 2021, finalment, es va inaugurar oficialment a Calonge, Baix Empordà, el Poble de Llibres, que no vaig tenir l’oportunitat de visitar fins fa quatre dies. La part antiga del poble de Calonge és molt bonica, amb un antic castell al bell mig. Ha estat una bona tria, però la iniciativa no va partir de les nostres autoritats culturals, ni del sector del llibre, sinó d’un regidor del mateix poble que s’hi va entestar. Segons em va explicar la regenta d’una d’aquestes llibreries —val a dir que vessava vocació pels llibres i estava encantada en el seu raconet de cultura llibresca— aquest regidor va donar el seu vot a l’equip que governava l’Ajuntament a canvi que es patrocinés la instal·lació de llibreries al poble per convertir-lo en el primer Poble de Llibres de Catalunya, i així va ser. També va ser que, més endavant, aquest regidor va ser expulsat del consistori. Vés a saber, però això de la política…

A Calonge hi ha set llibreries: La Viatgeria, Llibooks, Orient, Cocollona, Libelista Calonge, Rals Llibres i Calonge Còmics. Calonge, Poble de Llibres, l’hem d’enriquir entre tots, els ciutadans de Catalunya els primers. No fos cas que amb l’allau de turistes que a l’estiu i fora de l’estiu emplenen la Costa Brava, fossin ells els que sostinguessin les llibreries de Calonge. És ben sabut que francesos, alemanys, anglesos o nòrdics llegeixen molt més que nosaltres. Els pobles o viles del llibre han de crear un ambient favorable a la lectura, el necessitem per a créixer com a persones i com a poble. El llibre és un pou inesgotable de riquesa personal. Els índexs de lectura d’un país són representatius del grau de maduresa que es tradueix en progrés cívic i material, que no són res més que progrés social. A tot arreu diuen que hi ha de tot, però cal observar la diferència entre els països lectors i els no lectors. No posaré exemples per no ferir ningú.

Publicitat

Vaig sortir de Calonge esperançat. Si allò creix, si s’hi instal·len més llibreries, perquè les que ara hi ha resulten ser poques per l’afluència de lectors-compradors, podrem mirar el nostre futur amb més optimisme, que bona falta ens fa. Jo en vaig sortir només amb un llibre, però un llibre meravellós, una edició que no coneixia d’El Petit príncep que vaig fer a mans d’un net que ja l’ha llegit en un altre tipus d’edició, però se’l llegirà, de fet, potser ja se l’ha llegit, perquè és un gran lector. Llegeix i rellegeix, perquè cada relectura d’un llibre aporta nova saviesa. Tant de bo poguéssim fer amb el llibre allò que Antoine de Saint-Exupéry diu de les estrelles en un diàleg d’El Petit príncep: “Saps? Serà agradable. Jo també miraré les estrelles. Totes seran pous amb una rotllana florida. Totes les estrelles m’assedegaran…” Com el que ens ofereixen els llibres.