Llibertat de les i els presos polítics a Nicaragua

Del 6 al 8 de juliol caravana des de San José fins a Nicaragua

image_pdfimage_print

Els dies 6, 7 i 8 de juliol s’està duent a terme una caravana que sortirà de Costa Rica cap a Peñas Blancas, frontera amb Nicaragua, per la llibertat de les i els presos polítics de Nicaragua. Amb una comissió de referents dels drets humans, dirigents i diputats que integren la Comissió Internacional per la vida i la llibertat de les i els presos polítics a Nicaragua. La Unitat Internacional de Treballadores i Treballadors- Quarta Internacional (UIT-QI) participa d’aquest important esdeveniment, ja que és part d’aquesta campanya que des de fa mesos impulsa, per l’alliberament de Dora María Téllez, Yader Parajón i totes i tots els presos polítics.

La UIT-QI integra aquesta caravana, al costat d’altres organitzacions, amb una delegació formada pel legislador electe, Pablo Almeida d’Esquerra Socialista/FIT Unitat i Virgili “Villo” Arauz, dirigent de Proposta Socialista, secció panamenya de la UIT-QI. Ells formen part de la Comissió Internacional de parlamentaris d’esquerra, referents d’organitzacions de drets humans, de sindicats i moviments socials que s’ha conformat en forma unitària amb el propòsit de poder verificar in situ les condicions de salut i tancament de les persones preses polítiques a Nicaragua.

Transcrivim a continuació la declaració de la Comissió Internacional per la Vida i la Llibertat de les i els Presos Polítics a Nicaragua.

Publicitat

Declaració: No som indiferents. Nicaragua ens convoca

Portem des de sempre a Nicaragua i les lluites del seu poble rebel en les nostres consciències i cors. Perquè la seva poderosa revolució el 1979 contra la dictadura sinistra d’Anastasio Somoza va ser un punt de referència llatinoamericà i mundial, i perquè avui la realitat que li toca patir al seu poble no ens és indiferent. L’abril de 2018 enfront de les mesures aplicades per Ortega-Murillo per indicació de l’FMI, i la repressió davant les protestes, va esclatar un enorme procés de mobilització popular, amb especial protagonisme del jovent. No va ser un llamp en un cel serè: l’ajust econòmic-social i l’autoritarisme venien des de feia anys. Més enllà dels discursos falsament antiimperialistes i d’esquerra, el govern actual del FSLN aplica mesures d’ajust des del seu retorn al poder. Per això és que Nicaragua és avui un país capitalista en tots els seus termes i amb les taxes de pobresa més altes del continent. La Rebel·lió d’Abril va ser un punt d’inflexió davant d’aquest quadre general. El panorama actual és de més de 180 persones preses polítiques, entre elles, dirigents històrics de la lluita anti-somocista, activistes del moviment estudiantil, feminista i dirigents pagesos. Aquesta realitat s’afegeix als assassinats per la repressió, els desapareguts, els milers d’exiliats i la falta de llibertats democràtiques elementals en aquest país. Per això hem resolt la conformació d’una Comissió Internacional de parlamentaris, referents d’organitzacions de drets humans, de sindicats, moviments socials, intel·lectuals i del camp de la cultura, que amb independència de tota ingerència imperialista, té el propòsit de poder verificar in situ les condicions de salut i empresonament de les persones preses polítiques a Nicaragua, tenint en compte innumerables denúncies fetes per familiars i col·lectius del país. Per descomptat en el camí d’una exigència que és causa i bandera bàsica per a nosaltres: la llibertat incondicional de tots i l’anul·lació de les seves condemnes. Aquesta Comissió viatjarà per estar el 6 de juliol a Costa Rica i des d’allà fins a la frontera de Nicaragua per demanar la llibertat dels presos polítics. Fem una crida a enfortir aquesta iniciativa, sumant adhesions arreu del món en suport de la proposta.

Comissió Internacional per la vida i la llibertat de les i els presos polítics a Nicaragua.
30/05/22