image_pdfimage_print

Aquest divendres 8 de juliol a les 18 hores, la fundació Reeixida presentarà a Sant Cebrià de Rosselló les Rutes de la Llibertat, acompanyats del Govern català a l’exili. L’acte es farà davant del monument a la memòria de Lluís Companys i els catalans morts per la llibertat, erigit per l’antic batlle de Sant Cebrià de Rosselló, Jean Olibó, membre de la xarxa de resistència i evasió Louis Brun.

En l’acte es presentaran públicament les rutes que travessant els Pirineus, durant la Segona Guerra Mundial, van organitzar els independentistes catalans que col·laboraren amb la Resistència Francesa (Maurice Alibi), per tal de salvar de la barbàrie nazi-feixista als qui se n’escapaven. La fundació Reeixida detalla que aquests lluitadors per la llibertat travessaren per la frontera a jueus, integrants del Govern Polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès Tizier, Maurice Clavel i el ministre francès de la guerra Monteil, els fills del qual havien estat afusellats pels nazis entre molts altres. Arribant al punt que un dels integrants de les cadenes d’evasió és l’únic català just entre les nacions, guardonat per De Gaulle, el rei d’Anglaterra i el president dels EUA.

El lloc escollit per a la presentació és un monument a Lluís Companys, aixecat per l’alcalde Jean Olibó, fet que va crear un incident diplomàtic entre l’Estat espanyol i el francès. Això fou el 1973, quan un grup de membres de la Resistència francesa, format per catalans del nord i del sud, i francesos, van voler donar testimoni dels catalans morts per la llibertat. L’alcalde no va tenir cap problema en contestar al dictador Francisco Franco: “Franco es devia pensar que també podia manar a la meva alcaldia”, i reblant “Els francesos estem en deute amb els qui vam lluitar junts contra el nazisme. Deute encara molt més gran, quan va ser el mariscal Petain, qui va entregar als nazis el president Companys, que més tard seria entregat a Franco, i assassinat”.

Publicitat

En l’acte hi intervindran la tinent d’alcalde de la població, l’Oriol Falguera, president de la Fundació Reeixida, na Marie-Thérèse Pull Sanyas, presidenta de la Xarxa Cebrianenca i membres del Govern Català a l’exili. També es farà una ofrena floral per part dels Membres del Govern Català a l’exili i de la neta de l’alcalde Jean Olibó. Acompanyaran l’acte les autoritats de Sant Cebrià de Rosselló, alcaldes de viles nord-catalanes, membres del Govern Regional i membres de l’ANACR (Association Nationale des Anciens Combattant de la Résistance).