image_pdfimage_print

El Museu d’Arqueologia de Catalunya fa accessibles els principals objectes del patrimoni arqueològic català a través de “TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia”, un projecte col.laboratiu per difondre en línia els principals objectes del patrimoni arqueològic català. Es tracta d’una base de dades adreçada a la difusió d’aquestes peces, que vol donar resposta a un món cada vegada més globalitzat, amb una capacitat de transmissió i expansió del coneixement abans inimaginable, on els museus han de crear eines de difusió més actives, accessibles, creatives i col·laboratives, on l’arqueologia expliqui, qüestioni, sorprengui i emocioni.

TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia és una base de dades pública que vol esdevenir un element bàsic de difusió, un element estratègic essencial que ofereixi a les persones usuàries un recurs versàtil i ric en experiència. En aquesta primera fase del projecte, s’han carregat 752 objectes, 1.215 imatges i 104 3D, tot rendibilitzant les línies de treball transversal impulsades pels museus en els darrers anys pel que fa a la digitalització 3D i a la normalització documental. Està previst un creixement, per al 2023, d’uns 2.000 nous objectes.

Es pot accedir a la nova base de dades TANIT des del web del Museu d’Arqueologia de Catalunya i dels museus de l’Arqueoxarxa. El seu disseny incorpora elements intuïtius que faciliten la cerca, i les diferents visualitzacions. La navegació per un objecte arqueològic convida a descobrir-ne de nous a través de les peces relacionades, de manera que afavoreix la interrelació entre els diferents museus de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, l’Arqueoxarxa, i el descobriment d’altres col·leccions.

Publicitat
Publicitat

La col·lecció està disponible en tres idiomes (català, castellà i anglès), fet que permet la fàcil internacionalització del projecte, contribuint a la difusió de la marca Catalunya a partir de la seva riquesa com a territori arqueològic. La plataforma és responsiva i accessible des de diferents dispositius mòbils de manera que la informació està pensada per a compartir fàcilment a les xarxes socials.

La base de dades TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia s’ha construït amb un sofware lliure accessible, Omeka S que compleix amb estàndards internacionals. Entre els avantatges d’aquesta plataforma destaca que es poden vincular diferents tipologies documentals als objectes (3D, fotografia històrica, documents, etc.) i, alhora, permet també una fàcil gestió del sistema.

La conceptualització del projecte ha estat liderada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Arqueoxarxa. És un projecte col·laboratiu en el qual han participat els 11 museus que integren l’Arqueoxarxa: Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu de Guissona, el Museu de Gavà, el Museu de Badalona, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès), el Museu d’Història de Sabadell i el Museu Arqueològic de l’Esquerda (Roda de Ter).