image_pdfimage_print

Aquest divendres passat, 10 de juny, l’Assemblea i la FEEC han presentat els últims detalls de la Via Pirinenca a la Llibreria Ona, al carrer Pau Claris de Barcelona. L’acte central, organitzat en col·laboració amb Gure Esku, tindrà lloc el 2 de juliol a l’Estació d’Esquí Nòrdic Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya). Des d’allà es donarà el tret de sortida a l’acció d’il·luminació simultània al llarg de tots els Pirineus. Ja s’han tancat més de 300 cims, dels quals 150 ja estan tancats a Catalunya, a l’espera de confirmar-ne 70 més. L’acció compta amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, la Sectorial d’Artistes de l’Assemblea i la Fundació Reeixida.

En aquest sentit, la presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha destacat que la Via Pirinenca “és l’acció artística més gran de caràcter polític que s’ha projectat mai a Europa”, i que “Catalunya i Euskal Herria aspirem a la plena sobirania, a decidir lliurement el nostre futur i a fer-lo realitat. Volem que es respectin les decisions que prenguin els pobles de forma lliure, reivindiquem que la nostra veu sigui escoltada i exigim respecte per als nostres respectius pobles, com és el cas del desig d’independència de Catalunya.”

El vicepresident de l’entitat, Jordi Pesarrodona, ha estat l’encarregat de presentar l’acte, i ha recordat que “aquestes setmanes hem vist una onada de joves que acudeixen als tribunals espanyols per haver exercit els seus drets, a qui jo prefereixo anomenar lluitadors. Aquestes persones necessiten tot el nostre suport, i amb la Via Pirinenca també volem denunciar aquestes injustícies”.

Publicitat
Publicitat

La línia de llum que recorrerà la serralada es crearà amb farells especials i llanternes frontals, per reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles i reclamar l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles basc i català.

La participació a la Via Pirinenca està oberta a tota la ciutadania, amb molts cims preparats per al públic general, però també n’hi haurà d’altres d’alta complexitat on l’activitat estarà estrictament reservada a muntanyencs experts. Les inscripcions es poden fer en aquest enllaç. Pròximament s’obriran les inscripcions també a una de les Rutes de la Llibertat que la Fundació Reeixida organitza per recordar les persones que creuaven els Pirineus per salvar vides durant la Segona Guerra Mundial.

(Extret de notícies ANC)