image_pdfimage_print

La commemoració, l’any 2021, dels 500 anys de l’inici de les Germanies a Mallorca està tenint una gran transcendència i està esdevenint un exercici de recuperació de la memòria històrica. Fou una revolta que va enfrontar els menestrals i el poble de la ciutat de Mallorca, aliats amb la part forana de l’illa, amb l’alta noblesa i altres estaments ciutadans privilegiats. Va ser coetània de la Germania valenciana. Els revoltats van tancar diversos nobles fins que va arribar el rei en el seu auxili. Els principals líders de la revolta foren executats després que les tropes reials prenguessin el control de l’illa.

El manifest elaborat per la seva celebració identifica en l’antiga Germania uns valors de llibertat i justícia social considerats precursors per a la Mallorca contemporània:

«Es tracta d’un dels episodis més rellevants en la història de Mallorca: la Germania, aixecament que s’inicia el 7 de febrer del 1521 i acabà el 7 de març del 1523.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Ha de quedar palès que les motivacions que provocaren l’esclat de l’aixecament agermanat són múltiples i provenen de segles anteriors, a les quals no se’ls havia posat remei. De fet, part de la casuística de l’esclat agermanat prové de la revolta de 1391 i de l’aixecament forà de 1450.

Entre els principals objectius dels alçats trobem els de posar fre a la corrupció duta a terme per part de les oligarquies ciutadanes; una redistribució justa dels imposts i gaudir de llibertats polítiques i socials per als estaments més humils de la societat illenca. A més a més, la revolta contra l’espoli fiscal, tenia importants continguts socials, fins a arribar a proclamar que «cap captiu de la terra no podia ser esclau».

Aquests fets històrics reprenen actualitat ja que: “La Mallorca que avui es rebel·la contra la injustícia social, que reivindica el dret a la sobirania política, que renega del patriarcat, que abandera la defensa del territori i la llengua i la cultura catalanes, que lluita contra el canvi climàtic, que aspira a una societat cohesionada i solidària, és hereua dels agermanats.”

Podeu llegir-ne més en aquest volum monogràfic i esplèndidament documentat d’una historiadora experta en la matèria:

Eulàlia Duran, El moviment revolucionari de les Germanies: Ideologia i consciència social, Mallorca: Lleonard Muntaner, Editor, 2021 (Panorama de les Illes Balears, 67)

Podeu informar-vos dels actes programats al web i, a títol individual o col·lectiu, us podeu adherir al manifest a través d’aquest enllaç.