image_pdfimage_print

Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura, celebra enguany el seu 35è aniversari. Creada l’any 1986, va esdevenir una iniciativa pionera en el mercat internacional, que s’ha consolidat en el mercat internacional i s’ha posicionat com la marca de l’audiovisual català, representant una indústria professional, amb talent, autoria, qualitat i modernitat.  Al llarg de la seva trajectòria, Catalan Films s’ha erigit com un interlocutor clau per als agents de la indústria internacional, a banda d’acompanyar i donar suport a les empreses catalanes del sector audiovisual per a la seva internacionalització, establint lligams locals, nacionals i internacionals i promovent la presència de productes i empreses catalanes a mercats i festivals d’arreu.

Durant aquests trenta-cinc anys, Catalan Films ha desenvolupat una tasca de prescripció dels mercats i dels festivals més rellevants del moment per a la indústria catalana, i ha realitzat accions de promoció de la participació dels films catalans en festivals internacionals, ha organitzat delegacions de productors i empreses a mercats, ha fomentat la coproducció i la distribució i ha donat suport a les pel·lícules i el talent seleccionat en els festivals internacionals d’arreu del món.

Són centenars els cineastes i altres professionals de la indústria, així com les empreses productores i distribuïdores de les seves obres, els qui han rebut el suport de Catalan Films en els seus esforços per difondre la producció audiovisual catalana internacionalment. De Pere Portabella, Ventura Pons, Agustí Vilallonga i Isaki Lacuesta a Belén Funes, Carla Simón i Pilar Palomero; d’Isabel Coixet, Judith Colell i Roser Aguilar a Jaume Balagueró, J. A. Bayona i Carlos Marqués-Marcet, per citar només alguns noms, des de fa 35 anys generacions de cineastes de totes les èpoques i estils han comptat amb el suport de Catalan Films per consolidar una carrera internacional brillant, permetent alhora que el cinema català compti amb un espai propi als grans festivals internacionals de cinema de ficció, documental i animació i que les produccions catalanes arribin a pantalles d’arreu del món.

Publicitat
Publicitat


35 anys compartint spoilers

L’aniversari de Catalan Films va acompanyat d’una renovació de la seva marca corporativa, en sintonia amb el tarannà d’avantguarda que sempre l’ha caracteritzat, i d’una campanya promocional: ‘35 years sharing spoilers worldwide’ que posa en valor un dels puntals que identifica Catalan Films: constituir-se com l’interlocutor de la indústria internacional i catalana, i donar a conèixer les noves produccions audiovisuals catalanes i les seves empreses.

A més, al llarg de l’any 2021, Catalan Films organitzarà diverses accions per celebrar aquesta efemèride, com ara la publicació d’un llibre que recollirà les mirades cap a la indústria audiovisual catalana dels responsables dels principals festivals i mercats internacionals amb qui Catalan Films ha creat vincles i complicitats durant aquests anys, més un seguit d’activitats en el marc dels esdeveniments audiovisuals més destacats.


La presentació de ShortCat, tret de sortida d’un any d’aniversari

Aquesta tarda, la presentació dels curts seleccionats a la catorzena edició del programa Shortcat de promoció internacional del curtmetratge català ha servit per donar el tret de sortida a la celebració del 35è aniversari de Catalan Films. L’acte, celebrat a la Filmoteca de Catalunya i presidit per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha reunit els equips tècnics i artístics dels films escollits per al programa, així com diversos professionals del sector audiovisual català.

Enguany, Shortcat inclou set curts seleccionats per un jurat internacional més una producció convidada, Forastera de Lucía Aleñar Iglesias (produït per Distinto Films i La Perifèrica Produccions), que va ser seleccionat en la passada edició de la Semaine de la Critique del Festival de Cannes 2020 i conrea fins el moment una notable trajectòria en festivals internacionals i nacionals.

Els set curts escollits per al programa són: Ella i jo de Jaume Claret (produït per Jaume Claret amb el suport de la Elías Querejeta Zine Eskola); Farrucas d’Ian de la Rosa (produït per Vayolet Films i Primo); Future Foods de Gerard Ortín Castellví (produït per Gerard Ortín Castellví); Las Infantas d’Andrea Herrera Catalá (produït per Amor y Lujo S.L.); Or Vermell de Carme Gomila (produït per Novena Nube i Laudiovisual prod.); Tara i el Blau de Pol Ponsarnau (produït per ZLA Films i Turkana Films) i L’estrany d’Oriol Guanyabens Pous (produït per Fractal 7 i Corte y Confección de Películas).

Al llarg d’aquest 2021, Catalan Films presentarà Shortcat als mercats i festivals internacionals més importants del sector del curtmetratge, i adreçarà el catàleg a programadors, distribuïdors, compradors, institucions i premsa internacional.

A banda de la promoció i difusió del catàleg, Catalan Films articula una estratègia de distribució específica per a cada producció i durant un any en serà responsable de la inscripció dels curtmetratges seleccionats als principals festivals internacionals i nacionals.

En aquesta edició, el jurat ha estat format per: Cosimo Santoro (agent de vendes internacionals a The Open Reel), Èrika Sánchez (directora i productora a Antivaho Cinematográfico), Mireia Graell (productora a Ringo Media), Stefan Ivancic (programador a Locarno International Film Festival i a International Film Festival Rotterdam) i Alice Kharoubi (programadora al Festival de Cannes).