Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana

image_pdfimage_print

Josep Capellades i Sala fou mecànic de l’aviació republicana a la Guerra Civil Espanyola. Va néixer el 1916 a Cervelló (Baix Llobregat) i morí el 2017 a Banyeres del Penedès (Baix Penedès) a l’edat de cent anys. L’any 2010 va escriure l’autobiografia, Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana. En recomano la lectura per moltes raons:

– explica la vida a Cervelló i comarca a l’inici del segle XX
– ho acompanya de fets històrics de l’època i relata com influïa en la vida quotidiana
– com un noi amb iniciativa emprèn cursos per correspondència amb Los Angeles sobre aviació
– la coincidència amb la família Tarradellas de Cervelló;
– la guerra del 1936-39, la lluita de l’aviació republicana (catalana) contra la nacional (espanyola);
– la retirada, l’exili, els camps de concentració a França, les ajudes que hi rebé de persones anònimes;
– la tornada i la repressió franquista que rebé, d’entrada per propis companys d’escola del poble;
– el servei militar i els caps de treballs forçats per diversos llocs d’Espanya;
– l’intent de treballar i de fer una vida normal;
– els múltiples entrebancs que trobaven persones qualificades catalanes pel sol fet de no ser excombatents nacionals i membres de la Falange;
– exili de vint anys a l’Argentina per poder-se obrir camí.

Una història com milers de catalans van patir. Uns fets que, en conjunt, marquen la societat durant més d’una generació. Tot el capital humà perdut, assassinat, exiliat, empresonat, reprimit sense poder fer la feina per a la qual està qualificat, tot això costa diverses generacions de recuperar.

Publicitat

Un cop retornà de l’exili, Josep Capellades va col·laborar, juntament amb antics pilots i mecànics, en la creació de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR).

Per informació sobre el tema recomano molt la visita al CIARGA (Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria). El CIARGA és un equipament museogràfic singular i de referència relacionat amb l’aviació i la guerra civil que es troba a Santa Margarida i els Monjos, a l’espai del Serral dins l’aeròdrom republicà dels Monjos i que formava part del Vesper de la Gloriosa. El CIARGA ha esdevingut el centre de referència de l’aviació i la guerra civil de Catalunya, el primer referent dedicat a explicar la història de l’aviació republicana a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), tot mostrant el desenvolupament de l’aviació durant la guerra; la important intervenció estrangera en els dos bàndols; la guerra aèria al front i a la rereguarda, és a dir, aquells esdeveniments que són propis i significatius en el context de la Guerra Civil i l’aviació a Catalunya en el context constructiu i de funcionament dels aeròdroms militars.

Les històries de tots els “Joseps Capellades” així com de l’aviació a Catalunya durant la guerra del 1936-39 forma part de la nostra història, massa sovint silenciada i, per tant, insuficientment coneguda. És una història que cal explicar i que cal conèixer.