Ara Espanya vol portar com sigui l’advocat de Puigdemont davant dels tribunals

image_pdfimage_print

Gonzalo Boye, que ha defensat amb èxit el president català a l’exili a l’escenari internacional, és acusat de sobte d’un pretès “blanqueig de diners” relacionat amb el tràfic de drogues.

És casualitat que precisament abans de les properes decisions sobre una possible extradició de Carles Puigdemont a Espanya es vulgui posar ara el seu advocat davant dels tribunals? Sigui com sigui, a l’Audiència Nacional de Madrid la jutgessa Maria Tardón ha obert acta contra Gonzalo Boye per “blanqueig de diners” per a una organització criminal.

Després de fer-se públic, Boye va anunciar en una declaració de premsa que “en un termini i en la forma adients” presentaria les proves que calen i que sens dubte l’exoneren”. Això es farà després d’analitzar la investigació que s’ha fet de forma secreta durant dos anys.

Publicitat

Alguns dels 45 acusats —Boye no hi estava inclòs— van ser detinguts a l’aeroport de Madrid el 6 de febrer del 2017 quan intentaven portar fora del país d’amagat en el seu equipatge 900.000 euros. Segons la jutgessa, Boye va redactar posteriorment “documents que pretenien acreditar una compra fictícia de mercaderies. L’objectiu hauria estat la recuperació dels diners requisats a l’aeroport.

Boye ha dit una vegada i una altra que amb aquest assumpte no hi tenia res a veure i que Manuel Puente Saavedra l’havia acusat “falsament”. De tota manera l’acusació és ben estranya. Com es poden blanquejar diners que no han sortit del jutjat? Si per cas es tractaria d’una intenció de fer-ho.

Fos com fos, l’home de confiança de José Ramón Pardo Burgaño, un dels narcotraficants històrics espanyols de Galícia, va ser posat en llibertat després de l’acusació l’agost del 2019, i li van imposar mesures obligatòries. Per Boye això va ser un procediment insòlit, ja que hi havia indicis clars que Puente Saavedra havia encarregat com a mínim un assassinat.

Santiago Quintero Martín va ser assassinat a trets a Colòmbia el gener del 2018 i a casa de Puente Saavedra es van trobar còpies del permís de conducció i del passaport de la víctima. Unes trucades telefòniques punxades fan creure també en la seva complicitat. I encara que Espanya fins i tot havia demanat a Colòmbia en aquest cas assistència jurídica, Tardón va posar en llibertat al confés “capó” de la droga, de qui ara se’n desconeix el parador.

Per a Boye, qui, per exemple, també va tenir un paper decisiu perquè Puigdemont no fos extradit d’Alemanya a Espanya, és ben clar que ha d’enfrontar-se amb aquesta acusació per defensar els catalans. “Em tracten com un enemic, com ho fan amb els catalans” va dir l’advocat madrileny. Es tracta de desestabilitzar el dret de defensa dels exiliats catalans. “No faré cap pas enrere perquè estic al costat bo”. Aquest esdeveniment forma part d’una sèrie de successos igualment estranys. Ja hi va haver, dues vegades, aparents robatoris al despatx de l’advocat. Quan el passat setembre hi van entrar per segona vegada, el diputat alemany al Parlament federal per “l’Esquerra”, Andrej Hunko, va fer un tuit: Gonzalo Boye, advocat de Carles #Puigdemont, és un dels advocats més prestigiosos de #Spain. És preocupant i totalment inacceptable que el seu despatx sigui assaltat per desconeguts per segona vegada en 9 mesos. Andrej Hunko

Boye va explicar: “En menys de nou mesos hem tingut dues visites de ‘desconeguts’ que aparentment no s’han endut res. A veure si poden haver portat alguna cosa”.

Els fets recorden molt les “clavegueres” [de l’estat] en què una “brigada política” il·legal ha fabricat acusacions falses, entre altres també contra l’avui vicepresident del govern Pablo Iglesias. Catalans com l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que sense proves autèntiques va ser acusat de corrupció, eren els primers a ser-ne afectats.

L’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, està processat actualment per la seva presumpta participació en l’Operació Kitchen. Operació en la qual el partit al govern, PP, entre altres coses, hauria contractat un “criminal a sou”, pagat del pressupost estatal, perquè mitjançant robatori i segrest s’apoderés de documents que impliquen el PP en casos de corrupció.

Fins i tot el xofer de l’extresorer Luís Bárcenas, va ser subornat per poder tenir accés a informacions —com va informar també el FAZ—. I que la jutgessa Tardón que ara inculpa l’advocat Boye precisament procedeixi del partit que, segons decisions judicials, ha operat amb “un sistema eficient de corrupció institucional” i que estava darrere de l’operació Kitchen”, no fa esperar res de bo. Tardón era membre de l’Ajuntament de Madrid, pel PP.

(Traducció a càrrec de Pere Grau i Rovira de l’article de Ralf Streck publicat a Telepolis el dia 23.12.2020. L’enllaç amb l’original és: https://www.heise.de/tp/features/Spanien-zerrt-nun-auch-Puigdemonts-Anwalt-vor-Gericht-4998332.html)