image_pdfimage_print

El Consell per la República Catalana ha enviat un comunicat als membres registrats amb un resum dels diversos projectes endegats en l’estratègic àmbit de l’ofensiva jurídica internacional, que són el següents:

1) Elaboració d’un dictamen jurídic que té com a finalitat fer un estudi comparat entre la sentència dictada pel Tribunal de Schleswig-Holstein sobre l’extradició del MHP Puigdemont i la futura sentència del Tribunal Suprem, en la mesura que una sentència i l’altra han de valorar els mateixos fets i parteixen de les mateixes imputacions penals. Aquest dictamen haurà d’establir si existeixen o no vulneracions de drets de la Unió Europea i del Dret Penal Internacional.

2) Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), impulsada conjuntament amb l’Assemblea Nacional Catalana, que té com a objectiu activar els mecanismes de vigilància dels quals disposa la Unió Europea per garantir que els seus Estats membres compleixen els principis de l’Estat de dret i els valors recollits a l’article 2 del Tractat de la Unió.

Publicitat
Publicitat

Qualsevol ICE ha de comptar amb set promotors de com a mínim set països diferents de la UE. En aquest cas es tracta de: Mikko Karna, (Finlàndia), Katarina Sundstrom (Suècia), Gérard Onesta (França), Igor Korsic (Eslovènia), Elisenda Paluzie, Ulrich Hoinkes (Alemanya) i Bart Maddens (Bèlgica).

Un cop la ICE rebi llum verda per part de la Comissió Europea -que en dos mesos ha de decidir si l’admet a tràmit- disposarem d’un any per recollir un milió de signatures en almenys set estats membres de la UE. En cas de rebuig, es defensarà la ICE davant del Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg.

3) Denúncia directa davant de la CE per vulneració dels principis de l’Estat de dret i els valors fundacionals de la Unió per part de l’Estat espanyol. La Comissió Europea té, entre les seves funcions, la vigilància dels riscos sistèmics per a l’Estat de dret en què puguin concórrer els seus estats membres. El comportament de l’Estat Espanyol en aquest moment és un cas clar del perill en què es troba l’estat de dret, on es vulneren de manera sistemàtica drets civils i polítics i s’alteren pilars bàsics com la independència i la imparcialitat de les màximes instàncies del poder judicial.

4) Traducció de la vista oral del judici de l’1O. L’objectiu és posar a disposició del conjunt de les defenses i de la resta d’imputats en aquesta causa, així com de les diverses missions d’observació internacionals, el text escrit del judici, amb el benentès que aquest material és un instrument molt necessari de cara a futures accions legals que s’hagin d’emprendre a escala internacional.

Finalment ha fet un crida a seguir fent aportacions al web defensaexili.org