Cul de sac de Conway Place, zona nacionalista al sud del gran mur de Cupar Way.
image_pdfimage_print

Durant TheTroubles, el conflicte armat que va tenir lloc a Irlanda del Nord durant l’últim terç del segle XX, els unionistes britànics (majoritàriament protestants) es van enfrontar amb els nacionalistes irlandesos (majoritàriament catòlics). El 1998, després de 3500 morts, l’Acord de Divendres Sant va posar fi a la violència. Tanmateix, si bé els anys més foscos van quedar enrere, el conflicte roman. Per sota d’una capa translúcida de normalitat, les friccions són constants. Les expressions culturals d’uns són percebudes com una agressió pels altres (sovint amb raó), i això encén els ànims freqüentment. També són part del paisatge banderes i murals de suport a grups terroristes (hi ha dissidents actius als dos bàndols). De violència, n’hi ha poca, però n’hi ha: alguna agressió ocasional, algun còctel Molotov, algun artefacte explosiu. L’any passat va haver-hi dues morts relacionades amb el conflicte.

Sigui com sigui, allà on el conflicte es materialitza amb més contundència és a les Línies de la Pau. El nom, però, porta a engany: les Línies de la Pau (Peace Lines) són un conjunt de barreres que separen zones de majoria unionista d’altres de majoria nacionalista. Hi ha més d’un centenar de trams construïts per tota la regió, i si els poséssim un seguit de l’altre en sortiria un mur més de 20 quilòmetres de llargada. Malgrat les dues dècades de pau, el conflicte és viu i la desconfiança també, de manera que els murs aporten sensació de seguretat. La normalitat absoluta és improbable a curt termini; tant com ho és un retorn als anys de plom del segle passat.

Aquesta sèrie de fotografies, inventari d’alguns dels murs de Belfast, és testimoni de la divisió existent i constatació de la fragilitat de l’Acord de Divendres Sant.

Publicitat
Carreró d’accés a l’enclavament protestant de Cluan Place. La fotografia està presa des del lloc on l’any passat l’ex-paramilitar unionista Ian Ogle va ser assassinat pels seus ex-companys.
Darrere la tanca, Blackwater Way, zona nacionalista a tocar de Roden St.
Mur a Springfield Rd, al sud de la ciutat, al costat nacionalista.
La tanca separa la zona unionista de Glenbrynn i la zona nacionalista d’Alliance Av.
Clandeboye Gardens, zona nacionalista al nord banda nord de Cluan Place.
Fortfield Place, nacionalista.Darrere el mur, hi ha un carrer i darrere un altre mur, abans d’arribar a zona unionista.
Deerpark Parade, una zona unionista de West Belfast.
Alliance Av, a l’extrem nord del bastió del nacionalisme més radical d’Ardoyne.
Pàrquings del Royal Victoria Hospital. A l’altra costat de la tanca, la part nacionalista de Roden St.
Parc dividit per la prolongació del mur que separa els unionistes d’Oldpark dels nacionalistes de Cliftonville.
Mur a Beverly Street, al bastió unionista de Shankill.
Cantó sud del mur de Cupar Way, al barri nacionalista de Falls Rd.