Un comentari sobre Manuel Valls

image_pdfimage_print

L‘entrada d’en Manuel Valls a l’esfera de la cursa a l’alcaldia de Barcelona m’imagino que aportarà qualitat. Valls té formació i experiència francesa, ha après debatre les arrels i a fer-ho amb una eloqüència acadèmica. La Revolució Francesa va crear molta pràctica. Però, França és França, això és, un imperi amb reis repartits per Europa i amb moltes colònies —algunes convertides en departaments de la metròpoli— integrades, formades i defensades en una francofonia —potser emulant la Commonwealth— que encara conserva gràcies a l’urani d’alguns membres i a l’honor de l’imperi.

Valls ha “retornat” a Catalunya, portant el seu bagatge i experiència. Són unes bones eines, però no totes les eines serveixen per a tot i Catalunya no és França! Catalunya fa segles és una colònia d’un eximperi que, segons diuen, va perdre les darreres colònies a finals del segle XIX, cosa que és falsa. Caldria recordar les colònies i les províncies espanyoles a l’Àfrica que van desaparèixer durant el segle XX, inclús durant el regnat de Joan Carles I.

Les províncies espanyoles a l’Àfrica equatorial van ser: Província del Sahara (fins 1976).

Publicitat

Ifni (fins a 1969), Golf de Guinea (fins a 1959) —convertida a Fenando Poo + Rio Muni (fins a 1964) i reunificada com Región Autónoma de Guinea Equatorial (fins a 1968)—. La llista de trencaments de la unitat d’Espanya és llarga i recent!

Els imperis han après a controlar les cultures i les llengües dels seus dominis, fins i tot al punt de quasi eliminar-les, a reduir-les a l’àmbit domèstic o a dialectes de la llengua imperial. Les colònies han hagut de patir aquestes opressions i a lluitar quan volien mantenir vives les seves cultures i llengües. Les colònies no poden tractar com igual la metròpoli quan aquesta manté el seu domini. Això és una de les coses que sembla que encara no ha après el ciutadà Valls, que sembla no comprendre el perquè l’encara colònia catalana vol aconseguir la independència pocs anys després que la van aconseguir algunes de les províncies africanes. Si en lloc d’anar a l’empobrit imperi espanyol —on es mostra com català, espanyol i francès— hagués anat al Senegal, no s’hauria mostrat com a senegalès i francès.