Aksel Vilhelmsson Johannesen, primer ministre de les Illes Fèroe
image_pdfimage_print

El primer ministre de les Illes Fèroe,  Aksel V. Johannesen, del partit socialdemòcrata, va anunciar ahir a través d’un comunicat, la celebració d’un referèndum constitucional el proper 25 d’abril de 2018. El govern cerca el consens més ampli possible entre la població i el parlament feroès per tirar endavant una nova Constitució que reconegui el dret a l’autodeterminació.  En un principi el govern tenia la intenció de celebrar el referèndum abans d’acabar l’any 2017, però l’ha ajornat fins el 2018. La proposta constitucional es sotmetrà en sessió parlamentària el 29 de juliol i passats els 6 mesos de negociació parlamentària reglamentària, se sotmetrà a referèndum. Val a dir que la nova constitució es va començar a gestar el 2008, amb la coalició guvernamental tripartita del Partit de la Unió (Sambandsflokkurin, conservador, centre dreta, euroescèptic, agrari nòrdic, tradicionalista, ecologista, unionista), el Partit del Poble Feroès-Autogovern radical (Hin føroyski fólkaflokkurin – radikalt sjálvstýri liberal, centre-dreta, pro-independència), i el Partit de la Igualtat (Javnaðarflokkurin, socialdemòcrata, socialista, centre-esquerra, unionista).

Tal i com es desprenen de les paraules del primer ministre, la nova constitució pot obrir les portes a la independència de les illes Fèroe:

La constitució de les Illes Fèroe definirà la nostra identitat com a nació i els nostres drets fonamentals i deures com a poble, incloent-hi el nostre dret a l’autodeterminació. També serà una salvaguarda contra l’abús de poder. Això es reflectirà clarament en l’exigència que el poble de les Illes Fèroe ha de ser consultat a través de referèndum sobre qüestions relatives a una major independència  o una major integració amb Dinamarca, i també amb relació amb l’afiliació a organitzacions supranacionals, com ara la Unió Europea.

Les Illes Fèroe són un grup d’illes de l’Atlàntic nord situades a uns 450 km al SE d’Islàndia, que pertanyen a Dinamarca. Foren ocupades per la Gran Bretanya (1807-14), i hom les tornà a Dinamarca en virtud del Tractat de Kiel signat el 1814 entre els Regnes de Suècia i el de Dinamarca-Noruega. A la primeria del s. XX reclamaren l’autonomia i àdhuc la independència, i durant una nova ocupació britànica durant la Segona Guerra Mundial (1940-44) aquesta reivindicació cristal·litzà definitivament. El 1948 els fou concedida l’autonomia, amb una assemblea legislativa, govern, bandera i unitat monetària (krona) pròpies, i des del 1953 dos diputats representen les illes davant el parlament danès.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Més recentment, la selecció nacional de futbol va ser admesa com a membre per la FIFA el 1988 i per la UEFA el 1990. El 2005 el govern danès va fer  efectiva “devolució” d’alguns poders  a les Feroe com ara, competències sobre gestió de passaport, fronteres i seguretat.