image_pdfimage_print

Natàlia Esteve. (Barcelona, 1979). Advocada, vicepresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) des del maig de 2016. Recomana energia i humor per afrontar els temps de canvi que ens vénen.

Com valoreu el judici pel procés participatiu del 9N a en Mas, Ortega i Rigau?
Pensem que és un atac gravíssim a la democràcia, a la llibertat d’expressió i a les nostres institucions, que posa en evidència les deficiències democràtiques de l’estat espanyol. És a dir, nosaltres no estem on hem d’estar, hauríem d’estar en una democràcia europea del segle XXI i no és això el que tenim ara mateix.

El suport a en Mas d’aquest dilluns 6F serà una gran mobilització…
Nosaltres hem fet una crida, des de fa vàries setmanes i hem habilitat una pàgina web per inscriure’s, perquè volem que sigui una manifestació massiva com mereix la gravetat del judici que tindrà lloc en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fins i tot hem demanat a la gent que s’agafi festa i s’organitzi com pugui per venir, perquè entenem que és un fet molt greu, i hi hem de ser, i cal que fem l’esforç, com s’han hagut de fer esforços en totes les altres lluites civils que hi ha hagut.

Esteu contents pel suport assembleari de la CUP als pressupostos?
Penso que l’aprovació dels pressupostos per grups polítics tan divergents és un missatge molt potent cap a la ciutadania i el món. Demostra que hi ha un projecte de país, inclús un sentit d’estat, més enllà dels interessos i prioritats de cada partit. Crec que situar el Referèndum en l’Agenda política, opció per la qual des de l’Assemblea vam apostar abans que ningú, ha contribuït decisivament a retrobar la unitat sobre els pressupostos.

Publicitat

Anem tard per la campanya del referèndum?
L’ANC ja hi estem treballant i creiem que no anem tard, de fet, fa 4 anys que estem fent campanya pel SÍ. Fem Futur, la campanya actual, no és pròpiament la campanya pel referèndum, però explica a la ciutadania quins són els avantatges d’una república independent catalana, i els perjudicis que patim pel fet de ser una comunitat autònoma de l’estat espanyol.

Teniu pensades accions concretes pel Referèndum?
Ara estem fent el plantejament del que és la campanya i les accions concretes no les puc comentar. Sí que és cert que tenim actualment la campanya Fem Futur, que es basa en dotar de racionalitat una decisió política i donar arguments i raons perquè els ciutadans puguin prendre una decisió informada, no només per un sentiment identitari.

Creus que calen accions conjuntes?
Nosaltres sempre intentem treballar des de la unitat i evidentment que calen accions conjuntes, ara bé això no vol dir que totes les accions ho hagin de ser, però pel que fa al recolzament a la democràcia la unitat és molt important.

Quina data creus que se celebrarà el Referèndum?
Si digués una data estaria especulant… S’ha fixat com a molt tard el setembre, el president Puigdemont ens ho ha garantit, i treballem amb aquesta perspectiva de setembre, però el dia concret no el sabem.

Si l’estat espanyol suspengués els decrets de convocatòria del referèndum, com hauríem d’actuar els governants, ciutadans i institucions per celebrar-ho igualment?
Sempre hem dit que hi haurà una legalitat catalana, i el que haurem de fet tots serà: primer crear la legalitat catalana i després obeir i recolzar aquest nou marc jurídic i legal. La postura de l’Assemblea és que el Referèndum s’ha de fer tant si com no, nosaltres vam ser els primers en posar-lo sobre la taula, perquè entenem que és la forma clara de desencallar el procés i saber cap on anem, nosaltres creiem, estem convençuts que sortirà el sí, però som demòcrates i l’important és que ens puguem comptar tots i la manera de fer-ho es un referèndum, un mecanisme que internacionalment està reconegut i avalat per decidir sobre la independència d’un país.