Cartell de l'onzena marxa en suport als presos i preses indepedentistes gallecs, 4 de febrer 2017
image_pdfimage_print

L‘associació  gallega Que Voltem Para a Casa (Que tornin cap a casa) ha organitzat per al proper 4 de febrer, l’onzena edició de la Marcha às Cadeias, que recorrerà les presons espanyoles on són reclosos els independentistes gallecs. L’objectiu de la marxa solidària és reclamar el trasllat dels detinguts a presons gallegues.

Arran de les detencions d’Ugio Caamanho i Giana Rodrigues el 2005 es va crear una associació de familiars i amics ciutadans, que s’ha anat ampliant i organitzant i malda per  acabar amb la política de dispersió, defensar dels drets dels presos i preses a ser reclosos en presons properes al seu lloc de residència. També denuncien l’estigmatització social i la càrrega econòmica que suposen els viatges per visitar els seus éssers estimats: a la pràctica la dispersió també representa un càstig per a les famílies. La plataforma afirma que la política sistemàtica de dispersió és contrària  a la pròpia Llei Orgànica General Penitenciària i dificulta la reintegració social. Recordem que tot i que la dispersió dels presos independentistes es va concebre el 1989 com una mesura excepcional, va acabar esdevenint la norma.

En els darrers mesos els presos independentistes Maria Osorio López, Raúl Agulheiro Cartoy, Eduardo Vigo Domínguez, Roberto Rodríguez Fialhega i Antom Santos Pérez han demanat formalment a les autoritats el seu trasllat a presons gallegues, i apel·len al seu dret de complir les penes en els centres penitenciaris més pròxims al lloc de residència familiar.

Publicitat